Pobednik u procepu pada i borbe za opstanak

Svaka ispovest koja se pretoči na hladnu belinu papira ogreje ga svojom pričom i da mu dušu, a kada je napisana sa plemenitim i humanim ciljem, onda je njena vrednost stostruko veća. Ništa manje od toga ne nosi Borba sa samim sobom Nenada Ilića, kratak roman o jednom isečku života, ali ispričan sa takvom snagom i emocijom da može da stane rame uz rame sa na stranicama celim proživljenim životom pojedinih pisaca.

Za autora ove knjige prošla, 2020. godina, nije bila godina korone, kao najvećem delu svetske populacije. Iz života uspešnog mladog čoveka, cenjenog u svom poslu, voljenog u mnogočlanoj porodici, prvi meseci ovog zlokobnog kraja decenije izmestili su sve svakodnevne radosti, nade i planove donevši mu sasvim drugu bolest, još podmukliju od zloglasnog kovida 19. I potvrdili onu izreku da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi.

Sa stranica koje pulsiraju najskrivenijim emocijama i najintimnijim mislima, na jednostavan izraz svedena su razmišljanja obrazovanog čoveka koji razume i zna sa čim se hvata ukoštac i više nego što bi želeo. On na taj način čitaoce vodi na jedan neobičan put u kome su oni saputnici njegove duše, od prvih dana koji nagoveštavaju neočekivan i zloslutan pad, preko samog dna od koga se odbija i odakle nema dalje sem ka površini života do bespoštedne borbe za opstanak i tela i uma.

Iako smeštena u samo nekoliko meseci, radnja izgleda kao da traje godinama. Upravo je to najveći uspeh pisca Nenada Ilića, koji čitaoce tako jako obuhvata svojim strepnjama, strahovima, teskobama i neizvesnostima, ali i čvrstom rukom vodi ka izlazu iz svih kriza, nespokoja i predaja, prenoseći im osećanje olakšanja, ponosa i pobede, iako su samo nemi i nemoćni posmatrači. Oni se zajedno sa njim suočavaju sa dijagnozama, beže u izmaštane svetove kada je najteže, prevazilaze fobije, teraju tamu birajući svetlo i istrajavaju, bore se i pobeđuju, osećajući snažnu empatiju koju i on sam tako izdašno prosipa sa svojih stranica.

Ovo je i knjiga o ljudskim sudbinama, o svakoj koja se skutrila u svom bolu i zlosrećnoj sudbini u sobi Klinike za neurologiju, suočena ne samo sa sopstvenim nevericama i podozrenjima, već i sa nerazumevanjem i otklonom okoline. Ovo je i priča o ljudskosti, požrtvovanosti i stručnosti lekara i medicinskog osoblja, koja u vreme nepoverljivosti i teških okolnosti vraća veru u njihovu borbu za svakog pacijenta, koja nikada ne prestaje.

Na ovim stranicama uči se kako biti najjači u najvećoj slabosti, kako tragati za rešenjem a ne problemom, kako plesati u najvećoj oluji života, kako od bolesti stvoriti protivnika u ringu za koga ne postoji opcija sem nokauta i zašto niko drugi ne može da nam pomogne toliko koliko možemo sami sebi. I ono najvažnije – kako biti pobednik kada je snaga koja je u nama jedino oružje u borbi.

Ova knjiga nije namenjena samo onima koji su oboleli od multiple skleroze, transverzalnog mijelitisa ili drugih neuroloških oboljenja. Ona nije ni samo za ljude koji imaju teže ili lakše zdravstvene probleme. Ona je tu za sve emotivce, senzibilne osluškivače sopstvene duše koji od njenog čitanja jedino mogu da se oporave, pronađu snagu i ožive nadu u svaki naredni dan koji pristiže. Ona je poklon jedne duše svakoj kojoj je pomoć potrebna, one koja je pobedila samu sebe, posle koje više ništa nije nemoguće ni nedohvatljivo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s