Tragovima duše Panukine

panuka

Roman Panuka Dragane Bečejski Cvetković poseban je po mnogo čemu. Jedinstven i po naslovu, i po temi, i po načinu i aspektu pripovedanja, privući će vas svojim pitkim izrazom i neočekivanim i iznenađujućim obrtima.

Priča obuhvata tri žene, tri prijateljice, od kojih je svaka baš onakva kakvu možemo sresti svakodnevno u svom okruženju, a opet svaka je za sebe jedinstvena i neobična. Jedna pati za svojim nesuđenim ljubavnikom, druga za neobuzdanim životom koji joj sudbina otima, treća za hrabrošću koja joj nedostaje da prelomi i napravi najvažniji životni izbor. A onda sledi neočekivani i iznenađujući obrt, posle koga je sve što ste pročitali izvrnuto naglavačke a samo vas sigurna ruka autorke vodi ka izlazu iz lavirinta zamršene fabule i pomešanih misli i osećanja.

Stranice ove knjige pokrenuće u duši svake žene one male skrivene glasove da se podignu i iznova preispitaju. Jer će prepoznati poziv koji svaku od nas ustalasa i kad mislimo da smo sve rešile i sve odlučile. Jer će u ovim redovima svaka prepoznati sebe i ponovo pokrenuti neke uspavane duhove naših zakučastih staza psihe.

Ovo je roman gubitaka, dubokih i tihih tuga, mirenja sa životom i trpljenja kao ženske sudbine. Ali i ljubavi, strasti, žudnje za životom i verom da ljubav uvek sve može da nadjača. Red očaja i red sreće, baš kakav je i sam život.

Jedna od najvećih vrednosti ovog dela upravo je to što se na živ i prijemčiv način lepi za čitaoca smeštajući njegova iskustva rame uz rame sa ličnostima romana, pa on tako zajedno sa njima proživljava sve ono što mu je i samom dobro poznato: tipični palanački mentalitet od koga ni najveći gradovi mogu da pobegnu, rastrzanost između želja i očekivanja okoline, stege nametnute vaspitanjem, moralne probleme koje namećemo sebi sami, snove od čijih se ostvarenja plašimo i glasova sopstvene duše koji nas vuku na mnogo različitih strana.

Pa ipak, ono što ovaj ljubavni i psihološki roman odvaja od ostalih dela naše književne scene jeste neobična tehnika pisanja i pripovedanja. Modernistički rešen problem smenjivanja pripovedačkih perspektiva, nepouzdanost i povremeno iščezavanje pripovedača samo još više ističu preispitivanje, bežanje od stvarnosti i okretanje unutrašnjem životu.

I iako se u nekum delovima može učiniti da će egzistencijalistički motivi očaja, teskobe, pesimizma i smrti prevagnuti, oni se ipak vraćaju u ravnotežu i izgubljeni pojedinac u otuđenom svetu postaje snažna figura koja svoj život ume da gradi, izgradi i stoji iza svakog svog postupka.

U živopisno oslikanim likovima, životnim i do detalja prikazanim u svojim sitnim manama, nesigurnostima, stremljenjima ka običnim i malim stvarima, duša izvrnutih na postavu, retko koji čitalac će imati srca da im uputi bilo kakvu osudu ili prekor. A razlog je jednostavan – sve smo to manje-više mi, uhvaćeni u trenutku i preneseni na hladan i neumoljiv papir.

Ove stranice na prvi pogled mogu delovati kao da su namenjene samo ženama, pogotovo usamljenim, povređenim, razočaranim, ženama željnim ljubavi, koje čekaju čudo pa da pronađu svog muškarca iz snova. Ali one to nikako nisu, u njima se skriva i putokaz za lavirinte ženske duše, tako potreban ponekom jednostavnom muškom srcu.

Dragana Bečejski Cvetković putem ovih redova šalje mnoge poruke. Da treba biti svoj, slušati zvuke svog srca i bežati od njegovih jauka, da je život samo jedan i da niko nikada ne može znati koliko nam još vremena nudi da ostvarimo svoje naume, ali i ono najvažnije, da je obličje naših snova samo u našim rukama i od nas zavisi koliko ćemo se i kako njima nagraditi.

„Ako nešto niste uspeli u životu, znači da to niste dovoljno želeli. Kada nešto dovoljno želite, život nađe način da usliši vaše molbe i da vas iznenadi…“

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s