Autumn tag Vol.2

jesen book naslovna

Dragi moji, evo još jednog malog osvrta na jesen i sve ono što nas u njoj čini srećnim. Za nekoga su to tople boje u koje se priroda zaogrne pre nego što nakratko zaspi, za nekoga filmovi, za nekoga knjige koje se tako dobro slažu uz šolju toplog napitka i meko ćebence. Meni sve to zajedno čini lepotu ovog godišnjeg doba, pa čak i kiša kad počne da dobuje po prozorima i svima nam se prispava.

Pred vama je 8 pitanja koje sam pronašla na blogovima ljubitelja čitanja i mojih odgovora. Pa da krenemo:

1. Koja ti je najomiljenija stvar u vezi sa jeseni?

Šuštanje opalog lišća kad po njemu hodaš i gacanje po baricama. Podseća na detinjstvo i neke davne bezbrižne dane.

19369617_10213612365369526_1937603974_n

2. Korice knjige koje te podsećaju na jesen.

Prva zbirka pesama moje drage Marije Bogičević Trag misli. Poezija topla, nežna, puna nade i lepote sveta koji je okružuje. Sa nestrpljenjem čekam da u rukama držim njenu novu knjigu.

jesen book

3. Koja knjiga te podseća na školske dane?

Imala sam najveću dilemu oko ove stavke. Budući da sam najveći deo školskih dana sedela zavučena u neki ćošak sa knjigama u rukama, i izbor je bio težak. Na kraju sam se opredelila za čuvenu knjigu Marka Tvena Tom Sojer i Haklberi Fin. Ne samo zato što je klasik dečje književnosti i nešto što bi svako dete trebalo da pročita, nego i zbog jednog događaja koji me podseća na nju.

Naime, u vreme kada sam je čitala, išla sam u peti razred osnovne škole. Tih dana na času iz predmeta domaćinstvo dobila sam trojku jer nisam bila spremna za odgovaranje. Bilo je to prvi put da sam dobila tako nisku ocenu i to me je mučilo danima. Kao tipična štreberka, osećala sam se kao da sam jednaka malim probisvetima poput Toma Sojera i Haklberija Fina i bilo me još više sramota.

Ocenu sam popravila, ali i naučila da ne treba toliko sebe da osuđujem ni kad dobijem nižu ocenu. Sve se u životu da srediti, što sam naučila u godinama koje su nailazile, u kojima sam postala sve samo ne štreberka 😀

jesen book4

4. Omiljena knjiga sa elementima strave ili knjiga za Noć veštica.

Bez sumnje knjiga Stivena Kinga Groblje kućnih ljubimaca! Sjajno delo majstora horora koje se čita bez daha dok se ježite od glave do pete. Scene poput mačka Čurča koji se vraća iz mrtvih, stradanje malog sina Kridovih, iskopavanje njegovog sahranjenog tela, groblje starih Indijanaca… ostale su zauvek urezane u moje sećanje. Iako sam gledala i film, moram da priznam da je čitanje mnogo upečatljivije i strašnije. Knjigu sam čitala na kompjuteru, pa i sada kada u toj sobi uveče ugasim svetlo, još uvek osećam jezu jer ne mogu da zaboravim te noći u kojima sam čitala ovaj nezaboravni roman.

GROBLJE-KUCNIH-LJUBIMACA-252x0-0000 vulkani.rs3879121229

izvor: vulkan.rs

5. Film koji te asocira na jesen ili tvoj omiljeni horor.

Film Duhovi u nama, ili u originalu The Others, sa maestralnom Nikol Kidman u ulozi samohrane majke čija su deca alergična na sunčevu svetlost pa ogromna stara viktorijanska kuća u kojoj žive mora uvek da bude u mraku. Kada je deca konačno ubede da čuju i vide duhove, i ona sama će obratiti pažnju na njih. Međutim, neočekivani obrt na kraju doprineo je da ovaj film bude jedan od mojih najomiljenijih. Naravno, uz jezovite fotografije ljudi koje su pokazatelj da više nisu na ovome svetu… :O

jesen the others 2001timeout.com

Film “The Others” iz 2001. (izvor: timeout.com)

6. Kojim novim izdanjima se raduješ ove jeseni?

Budući da je Sajam knjiga skoro pa završen, na njemu su se pojavila mnoga izdanja koja će obeležiti ovu jesen. Moglo bi se reći da će se tu naći za svakoga ponešto.

Zbirke poezije koje bi mogle da vam obeleže ovu jesen su Baždarena Zvjezdane Čagalj, Insomnija, bele noći Zorana Bognara, Pion sa margine Stefana Kirilova i Mijazme Nemanje Stanojevića.

Danas tako popularno mešanje fantastike sa stvarnošću naći ćete u sjajnim romanima Nataše Vajić Sudbina strijelca, Martine Milosavljević Slobodna i Snežane Glidžić Zavet iz davnina.

A interesantne životne priče otkrićete u romanima Zorana Bežanovića Pogrešna meta, Nikole Đokića Vilin konjic, Danijele Jovančić Petoparci, Dragane Bečejski Cvetković Panuka, Jovana Z. Ostojića Leve pritoke Drine i Zorice Mišić Beli most.

I da ne zaboravim, dinamični politički triler Neše Popovića Šonerija Drugo carstvo biće prava poslastica u hladnim jesenjim danima.

 

 

 

7. Koje nove filmove najviše želiš da gledaš ove jeseni?

Već neko vreme dala sam sebi zadatak da odgledam sve Hičkokove filmove, tačnije sve one koje još uvek nisam, a ima ih zaista mnogo. Uz jednog od najpoznatijih i najcenjenijih reditelja svih vremena, ova jesen će biti veoma zanimljiva.

jesen dama koja nestaje 1938 wiki

Film Alfreda Hičkoka “Dama koja nestaje” iz 1938. (izvor: wikipedia.org)

8. Tri knjige koje su obavezno štivo za ovu jesen?

Za kraj sam ostavila tri romana različitog žanra, ali u svojim kategorijama čitanih i vrlo zanimljivih. Prvi je najbolje delo Frensisa Skota Ficdžeralda Veliki Getsbi, drugi Odmazda majstora trilera Ju Nesbea i treće romantika – roman Džulijet Nika Hornbija. Kako su mi se dopali, pisaću, o tom potom.

jesen book2

Toliko od mene za ovaj put. Nadam se da sam vam u svom tekstu dala zanimljive predloge vezano za čitanje knjiga i gledanje filmova i da ćete i sami umeti da stvorite sebi lepu i spokojnu jesen. :*

jesen

izvor: pixabay.com

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s