Kad oštri krugovi postanu čarobni

ivanaU petak uveče, u blistavim prostorijama kafe kluba Nelt skupilo se veliko društvo. Mladi nasmejani, veseli ljudi došli su da podrže svoju koleginicu Ivanu Canić na njenoj prvoj promociji koju sa nama radi i njenog književnog prvenca Izdavačke kuće Nova poetika, zbirke priča Oštri krugovi i pokazali da svako ko misli da među ljudima vlada samo surevnjivost, sujeta i zloba greše. Naprotiv, još postoje oni koji žele dobro i itekako umeju da pruže podršku i osmeh. Iskren, od srca.

Ivana Canić je to veče blistala. Iako uzbuđena, jer nije svaki dan prva promocija, mogla je samo da se prepusti ljubavi koja je neštedimice zasipala.

ivana2

Pored nas koji smo je vodili kroz to važno veče, smenjivale su se njene drugarice. Ne koleginice, već drugarice – tako su se predstavljale. A kad neko tako blizak pročita makar i par redaka vašeg dela, ono mora da bude još lepše i blistavije nego što inače jeste. Zato što se čita i oseća dušom.

Sigurno se pitate kakvo je to delo i našta ćete u njemu naići. Ništa lakše, objasniću vam ja.

Priče Ivane Canić će vam samo na prvi pogled izgledati kao lepršave crtice iz života savremene žene. Ali one to nikako nisu. U svakoj od njih krije se dubina, po jedan mali ponor iz koga vire sve teskobe današnjeg društva i svi oni neshvaćeni, koji dušu brižljivo čuvaju da ne bude smrvljena.

U pedeset četiri priče, koliko ova zbirka broji, naći ćete ceo jedan svet izvrnut na postavu, ogoljen i tmuran, ali sa majušnim svetlucavim tačkama nade.

Segmenti života iskazani u njima dotiču svakoga od nas. Svi smo mi hvatači snova kojima se oni izmiču bilo našom, bilo krivicom nekih viših sila, ali to nikako nije razlog da prestanemo da ih lovimo. Ove su priče namenjene onima koji u sebi otkrivaju ljudskost čak i kad su zbog toga drugima nepodnošljivi, onima sa sjajem u očima i novogodišnjim prskalicama u duši koji bi drugi rado da ugase, onima koji se ne plaše da pokažu ljubav i iskreni osmeh, onima koji ne zaboravljaju ko su, onima koji se ne plaše da ostanu deca i kad zrelost zakuca na vrata i onima koji svakoga dana vode monologe ispred ogledala svog života pokušavajući da opstanu u svetu lažnih osmeha.

Ovo su priče za sve majke koje se i dalje osećaju spokojno pod okriljem ljubavi svojih ostarelih roditelja i u isto vreme su suočene sa teškim zadatkom vaspitavanja svoje dece u surovom, gramzivom i iskrivljenom svetu. I za sve one žene koje traže ljubav čak i kada je nikako ne nalaze, prave greške, padaju, ali se opet dižu nadajući se da tamo negde ipak postoji gospodin Pravi.

Ivana Canić će vam prišapnuti i one misli skrivene između redova i zidova koje možda sebi još niste ni otkrili, a čuče negde duboko u vama. I pokazati da niste sami ako osećate kako poslednjim naporima snage visite sa litice nad ponorom u kome će vam samleti dušu, ako vas stežu »preuske košulje preuskih korporacija«,  da imate prava da birate onoga ko će sa vama dočekati starost, ako vam nedostaje ljubav i ako na srcu čuvate poneku malu ranu kojoj nikome ne date da priđe.

U sjajnim alegorijskim pričama i živopisnim metaforama naći ćete i najgoru osudu  stvarnosti koja nas okružuje. Zapitaćete se onda kako je moguće da se tek na takav način najbolje vide svi titraji srca, ali i naše oluje, borbe sa pritvornim svetom, tektonski potresi duše i mreže koje možemo pokidati samo svojim prstima.

U humorom protkanim redovima otkrićete žaoku koja otrov čuva u prikrivenoj gorčini koju ne smemo pustiti da se razlije našim bićem. Ali je treba doviknuti kao vid otpora svetu u kome se sve svodi na laž, pretvaranje i bekstvo od odraza sopstvenih očiju.

Pa ipak, ova zbirka ne ostavlja gorak ukus u ustima. U njoj nema mesta klonulosti duše, ma koliko da svet hoće da je zgazi. Naprotiv, ona je poziv svakome, čak i najzastranjenijima da još nije kasno i da se uvek mogu vratiti sebi, svojim snovima i mirnim obalama.

Kad završite,  poželećete opet da pročitate ove sjajne priče, iznova i iznova. Zato što nisu obične. One su uputstvo savremenim ženama kako da od oštrih krugova života stvore šarene oblike bez granica, a muškarcima odgovor na to veliko zbunjujuće pitanje: „Šta to one od života uopšte hoće?!“

U petak uveče mnogo mladih muškaraca i žena se iskreno radovalo Ivaninom uspehu i od srca tapšalo svakoj pročitanoj priči. Ona je te večeri uspela. A i svako ko je sa njom tada delio njenu sreću i atmosferu zajedništva i iskrene podrške. I ja sam se na njima grejala. Ivana, hvala ti na tome!

ivana kraj

 

Knjigu Ivane Canić Oštri krugovi možete naručiti preko knjižare sajta Nove poetike (novapoetika.com), u knjižarama Delfi, Vulkan i Giunti i klubu Beti Ford, Zetska 2 u Beogradu

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Kad oštri krugovi postanu čarobni

  1. Nazlaost moram da vas ispravim jer Ivani ovo nije ni prvenac, niti prva promocija. Pre ove knjige objavila je knjigu Radost bogova. Cudi me da ste ovako objavili tekst bez da obratite paznju na to sto pisete.

    Liked by 1 person

    • Moraću da se izvinim, trebalo je da naglasim da je ovo Ivanin prvenac u Izdavačkoj kući Nova poetika i prva promocija koju sa nama radi. Vi ste svakako u pravu i hvala Vam što ste me opomenuli za moj propust.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s