Nepopularna mišljenja (book tag)

knjige knjigosaurus

izvor: Fejsbuk, Knjigosaurus

Opšte je poznato da volim izazove, blogerske igre i nominacije u kojima se od mene traži da obavim neki zadatak ili iskažem svoje mišljenje. Ovaj put sam, zahvaljujući jednoj od svojih najomiljenijih blogerki i verujem ubrzo spisateljici Krvavi leptir, dobila priliku da pišem o knjigama iz malo drugačijeg ugla nego inače.

A i ne mogu reći da mi pitanja nisu legla. Obično hvalim knjige i autore, a red je da kažem i svoje negativne kritike, koje su, naravno, samo moje mišljenje. Morala sam dobro da razmislim, ali mi je tim pre sve bilo još zanimljivije. Pa pridružite mi se, ne čekajte da vas i drugi pozovu i kažite i vi šta mislite!

 

1.Popularna knjiga ili serijal koji se tebi ne sviđa

 

Izabrala sam, ni manje ni više, nego tri knjige. Spremna na linč, upravo krećem da odbranim svoje stavove.

a)Hazarski rečnik, Milorada Pavića

Verujte mi da sam tri puta počinjala da ga čitam, od napred, od pozadi, od sredine, kad sedim, ležim ili visim sa troseda, ali nisam imala pojma o čemu se radi. A morala sam da ga pređem dva puta, jednom u gimnaziji, jednom na fakultetu. Pokušala sam da pronađem kritiku i iz nje otkrijem bilo šta, sem ko su bili Hazari. Džaba! Moj mozak ne prima te informacije. Pokušala sam i sa drugim knjigama gospodina Pavića, gledajući kako se moje koleginice otimaju za njega kao temu diplomskog rada ili bar seminarskog. Pročitala jesam, ali se nisam našla. Ukusi su različiti…

b)Biblija, Stari zavet

Ako zbog ovoga ne budem izgubila svoje „fanove“, nikad neću. Nisam vaspitavana u hrišćanskom ili bilo kom drugom religioznom duhu, pa otud možda i moja nezainteresvanost. Ali, kada je došlo vreme za ispit iz svetske književnosti, morala sam da je pročitam. Opet ništa shvatila nisam. Ono što me je izvuklo bio je Novi zavet. Izabrala sam jedno od jevanđelja (najkraće, priznajem) i sa tim nisam imala problema, čak mi se i dopalo, ali Stari zavet ni da beknem. Zahvaljujući tome sam jednom i pala na ispitu. Tek kasnije, čitajući Njegošev spev Luča mikrokozma i gledajući filmove na televiziji, shvatila sam da je to zapravo bilo ono što sam čitala. Zavidim ljudima koji pronalaze utehu u redovima Starog zaveta, ja među njima lutam kao zabludela ovčica.

c)Gorski vijenac, Petra Petrovića Njegoša

Šamar za pripadnike bratskog nam susednog naroda, znam, ali iskreno odgovaram na pitanja. Ista stvar, dosadno do zla boga i nikako da shvatim o čemu se radi. U traženju objašnjenja na kraju knjige, gubim i ono malo niti koje povezujem. Tako u gimnaziji, tako na fakultetu. I opet isto, sediš i moliš boga da ti ne uleti baš to pitanje. Tek mnogo godina kasnije, kada sam počela da radim sa učenicima, morala sam da nateram mozak da dobaci do svrhe i smisla ovog dela. I uspela sam, najviše zahvaljujući internetu i prepričanim lektirama. Još više će me zamrzeti prosvetni radnici! Ipak, i dan-danas je ovo delo za mene kuluk. Dok mi je, kao što malopre rekoh, Luča mikrokozma baš legla. Čitaoci su čudna sorta.

36425_1510514168882_1990236_n

Sofokle i ja

2.Knjiga ili serijal koji se tebi sviđa a drugi ga ne vole

 

Izabraću termin „serijal“ iako ovo o čemu želim da pišem nije serijal već čitava oblast književnosti – helenska književnost. Koliko su svi mrzeli grčke tragedije, toliko sam ih ja obožavala. Homerove Ilijada i Odiseja, Eshilova Orestija, Sofoklove Antigona i Car Edip, Euripidove Medeja i Hipolit – ma nije bilo drame koju nisam progutala, zapetljanih rodbinskih odnosa koje ja nisam raspetljala i potresnih scena koje ja nisam u dahu pročitala. I svi ostali su se čudili, ali ja sam uživala, a još više gledajući nakon čitanja njihove ekranizacije.

Favim.com-8841

Aleksandar Nabokov, “Lolita” (izvor: favimcom)

3.Ljubavni trougao u kome glavni lik završi sa pogrešnom osobom ili popularni fikcionalni par koji ti se ne sviđa

 

Hambert Hambert i Lolita u čuvenom delu Vladimira Nabokova. Razumem ja i ljubav i sve, kao i to da postoje i mlađe devojke koje vole starije muškarce, ali svaka scena u kojoj se očuh približava mlađahnoj dvanaestogodišnjoj pastorki kod mene izaziva osećaj mučnine.

WWI-top-ten-books-496367 express.co.uk

izvor: express.co.uk

4.Popularni žanr koji retko uzimaš u ruke

 

Ratni romani su nešto što mi nikada nije bilo zanimljivo, možda zato što sam čitajući Krležinu zbirku novela Hrvatski bog Mars, Dragiše Vasića Crvene magle i autobiografsko štivo Pere Todorovića Dnevnik jednog dobrovoljca, otkrila da me ta vrsta žanra uopšte ne zanima.

Nešto kasnije sam čitala serijal, naravno ne tako umetnički napisan, Vetrovi rata i Rat i sećanja, američkog pisca Hermana Vouka, po kome je snimljena i serija, i to mi se već svidelo, možda i zato što osim mučnih ratnih scena i holokausta prati nekoliko porodica tokom predratnog, ratnog i poratnog perioda, pa je sveobuhvatnije i zanimljivije.

-dorian-gray-10657715-1200-799

Oskar Vajld, “Slika Dorijana Greja” (izvor:glogster.com)

5.Obožavani fiktivni lik koga ne voliš

 

Ne znam koliko je obožavan, ali sam, čitajući kritike, imala prilike da vidim da se ljudima dopada, a meni nikako. U pitanju je lord Henri Voton, koji u vrhunskom romanu Oskara Vajlda Slika Dorijana Greja mladog momka, okrenutog životu svetlim pogledom uzima pod svoje kao svojevrsni eksperiment i potpuno ga opčinjava svojim teorijama o hedonizmu i raspusnom životu bez trunke kajanja. Zahvaljujući prisnom prijateljstvu sa njim, mladi Dorijan će postati opsednut prolaznošću sopstvene lepote, koje do tada nije ni bio svestan, i mladosti i u trenutku očaja „sklopiće pakt sa đavolom“ u liku svog portreta. Da lorda Henrija nije bilo u Dorijanovom životu, sve bi bilo drugačije, otud i moj izbor.

kul-smrt-brza_620x0 novosti.rs

Danilo Kiš (izvor:novosti.rs)

6.Popularni autor koji ti iz nekog razloga ne leži

 

Opet mogući linč. Više nego obožavani Danilo Kiš kod mene ne izaziva nikakvu reakciju. Ista priča kao sa Miloradom Pavićem, mada Kiša još manje razumem i pratim u njegovim lavirintima asocijacija i misli. Još jedno „koska pitanje“ na ispitu, koje sam, na svu sreću, uspela da izbegnem. Rani jadi su delo koje sam bila primorana da savladam zbog svojih učenika, ali ostala nikako.

 

7.Popularan knjiški kliše koji ti je dosadio (npr. izgubljena princeza, korumpirani vladar, ljubavni trougao itd.)

 

Ono što me je potpuno odvojilo od savremene „lake literature“ i „ženskih knjiga“ ovog tipa bilo je nekoliko romana koje sam pročitala sa sledećom tematikom (sa manjim ili većim varijacijama): tri devojke plus jedan homoseksualac ili oboleli od side (ne izjednačavam, samo opisujem) žive u jednom stanu kao cimeri. Preko nedelje rade a petkom uveče izlaze u pabove ili diskoteke i odvaljuju se od alkohola. U subotu veče se sve ponavlja, a nedelja im služi da se povrate iz mrtvih zbog sledeće radne nedelje. Usput se kroz magnovenje pijanih noći upoznaju sa raznim likovima pa iščekuju pozive ili nove susrete… do braka i smirivanja, valjda. Pretpostavljam da mladi pisci, tipa Marijana Kiz, Nil Rouz i njima slični imaju svoju publiku koja se u ovim romanima pronalazi, ali meni je to stalno ponavljanje istih okolnosti nekako dosadno.

ring-1671094_960_720

izvor: pixabay.com

8.Popularni serijal koji ne planiraš da pročitaš

 

Opet linč – Tolkinov Gospodar prstenova. Toliko forsiran, toliko praćen, gledan i čitan, a meni nezanimljiv. Pokušala sam da čitam, odustala sam, umesto dela epske fantastike radije se bacam na ruske realiste.

11156430_gal ivkova

Stevan Sremac, “Ivkova slava” (izvor: rediffblogs.com)

Izreka kaže: “Knjiga je uvek bolja od filma”. Međutim, koja ti se filmska ili TV adaptacija više svidela od knjige?

 

Ivkova slava Stevana Sremca. Ovog pisca mnogo volim, ali se u ovoj knjizi toliko bacio na pravila realizma da se njena prva trećina toliko bavi opisima kuće, Niša i likova da se umoriš dok radnja ne počne. U Šotrinoj adaptaciji sa sjajnim glumcima i ovo delo je dobilo novu dimenziju, pa ako hoćete, i dušu. Verujem da ono još lepše zvuči u izvođenju niškog Narodnog pozorišta, ali u ovom filmu uvek uživam, ma koliko ga često puštali na TV-u.

 

Poslednji zadatak koji mi je dat je da tagujem tri blogera koji će nastaviti ovu moju „igru“. Nije mi bilo lako da se opredelim, ali odlučila sam se za vrsne poznavaoce književnih dela i književne kritike, pa verujem da će imati mnogo toga zanimljivog da kažu:

Olja Ristić

Marija Bogičević

Negoslava Stanojević

I čitajte, ljudi, tražite svoje omiljene knjige, pa makar ih našli tek posle stote pročitane! 🙂

knjige1 knjigosaurus

izvor: Fejsbuk, Knjigosaurus

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Nepopularna mišljenja (book tag)

  1. Hvala na komplimentu 😘 znala sam da neću pogriješiti ako tebe nominujem. 😆
    Na stranu sve, oduševilo mi se što neko poput tebe (školovani književnik) smije da prizna da mu je nešto dosadno ili nerazumljivo. 😄

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s