Istina o životu kneza Pavla Karađorđevića ili teško pobeđenima

knez pavle poc

Tragajući za zadacima književnog izazova rado sa njima uklapam knjige koje bih volela da pročitam. Mnogi su zato i izbegli ovu književnu avanturu misleći da će ih usmeravati daleko od onaga što bi privatno čitali, ali nisu bili u pravu. Prednost svega je što se u skoro svakoj knjizi može pronaći ponešto od zadataka koji se nude.

Knjigu Knez Pavle Karađorđević, jedna zakasnela biografija, koja je 1990. izašla u izdanju Litere, oduvek sam želela da pročitam. Kada sam otkrila da za to upravo sada imam razloga jer su je napisala dva autora, Nil Balfur i Seli Mekej (kao što je bio jedan od zadataka), jedva sam dočekala da se na nju bacim.

Možda i ne bih došla do nje tako lako ali imala sam je u svojoj kući, uz još mnoštvo knjiga o porodici Karađorđevića. Pogađate onda za koju je dinastiju bila opredeljena moja porodica vek unazad.

Priča o knezu-namesniku svakome je interesantna, posebno zbog vrtloga događaja u koji ga je uvukla njegova zlosrećna sudbina uguravši ga na pozornicu istorije, davši mu ogromnu ulogu, ali i ogromnu odgovornost i teret od posledica. A pošto smo decenijama u školi bili učeni o izdajnicima i pobednicima, došlo je vreme da se neke istine otkriju, ma kako one bile bolne. Ali i neophodne.

Biografiju kneza Pavla Karađorđevića napisao je prvenstveno Nil Balfur, drugi suprug njegove kćerke Jelisavete, koji je imao tu čast da ga upozna i bude jedan od retkih koji je o kneževom životu pisao jer je Pavle pred svoj kraj uporno odbijao da piše memoare ili učestvuje o bilo kakvom pisaniju o događajima koje je najviše želeo da zaboravi. Ona je u našoj zemlji objavljena deset godina kasnije od izdanja koje se pojavilo u inostranstvu. Otud je još vrednija jer je donela istinu o kojoj se ćutalo, a pisana je od strane nekoga ko je bio tesno povezan sa porodicom i imao uvid u njene priče, uspomene i tajne.

Kao što i svaka biografija počinje, tako je slučaj i sa ovom. Pored prvih generalija o Pavlu kao jedinom detetu kneza Arsena Karađorđevića, rođenog brata kralja Petra I i majke kneginje Aurore Pavlovne Demidov, opisuje se njegovo turobno detinjstvo lišeno roditeljske ljubavi nakon razvoda roditelja i njegov život u kući strica koji je postao kralj Srbije kada je mali knežević imao deset godina.

Knez_Pavle-beba 27martch.org

Knez Pavle kao dete (izvor: 27march.org)

U knjizi koja obiluje odlomcima iz pisama i uz mnogo emocija i pristrasnosti, jer se oseća naklonost pisca prema svome tastu, opisani su samotni dani kneza Pavla u vili kralja Petra, školovanje a potom i studije umetnosti na Oksfordu. I sam Prvi svetski rat ovog mladog čoveka nežnog zdravlja zatekao je nespremnog za vojničke podvige. Otud mu je povrena diplomatija, ali i zauvek nepoverenje srpskog naroda, naviklog na ratničku hrabrost i slavu.

knez pavle mlad 27march.org

Knez Pavle (izvor: 27march.org)

Posebnu poslasticu knjige predstavlja priča o upoznavanju kneza Pavla sa kneginjom Olgom, unukom grčkog kralja Đorđa I, koje se desilo na balu u Londonu, kako i priliči kraljevskim parovima. Najzanimljivije je što su ovde dati odlomci iz dnevnika i nje i njega pa se može pratiti kako se razvijala ljubav i ko je od njih dvoje osećao strepnju i nestrpljenje da li će naći odziv u srcu druge strane.

knez pavle kneginja olga znanje.org

Kneginja Olga (izvor: znanje.org)

Kao što i sama istorija priča, ljubav je krunisana brakom istog dana kada je kršten i najstariji sin kralja Aleksandra, prestolonaslednik Petar II Karađorđević.

KNEZ PAVLE I KNEGINJA OLGA vencanje znanje.org

Venčanje kneza Pavla i princeze Olge (izvor: znanje.org)

Nekima će najzanimljiviji biti baš ovi delovi koji govore o privatnom životu kneza Pavla i kneginje Olge, opisani kroz Olgine dnevnike i pisma koje je razmenjivala sa najvišim ličnostima evropskih dvorova. Pored svedočanstava o izuzetnoj Pavlovoj ljubavi prema umetnosti i strastvenom sakupljanju slika i umetničkih predmeta, posetama evropskim dvorovima, skriva se, ali i otvoreno piše, o neizvesnoj budućnosti njihove porodice koja se polako uvećavala i želji da ih kralja Aleksandar napokon prihvati i ponudi im bilo kakav smeštaj u Beogradu.

knez pavle kraljevski dvorac suvobor na bledu

Kraljevski dvorac Suvobor na Bledu (fotografija iz knjige “Dinastija Karađorđevića”)

Taman kad je sve došlo na svoje i kad su knez Pavle i njegov brat od strica, kralj Aleksandar postali prisni, došao je atentat u Marselju.

knez pavle kralj aleksandar

Kralj Aleksandar I Karađorđević (fotografija iz knjige “Dinastija Karađorđevića”)

Prema testamentu, Pavle je prestao da bude šef svih muzeja u zemlji i postao je ono što je, kako se u biografiji stalno pominje, najmanje voleo – knez namesnik, sa Perovićem i Stankovićem uz njega, do punoletstva svog bratanca, budućeg kralja Petra II i to u vreme koje je postajalo sve turbulentnije u Evropi, u osvit Drugog svetskog rata.

knez pavle namesnici princesselizabeth. org

Regent Pavle sa namesnicima (izvor: princesselizabeth.org)

Od ovog trenutka počinje za neke najvažniji deo knjige. U pet poglavlja kroz zvanična dokumenta, svedočanstva savremenika, dnevnike i službena i privatna pisma prikazano je sedam godina namesništva kneza Pavla u godinama zamršene unutrašnje, ali još zamršenije i teskobne spoljne politike zemlje koja, po svemu sudeći, nikako nije mogla da izbegne sopstvenu propast.

knez pavle Kneginja_Olga wiki

Kneginja Olga (izvor: wikipedia.org)

Od ovog trenutka istorija i priča se razilaze, bar ona koju su nakon Drugog svetskog rata pisali pobednici. Zato je, čini se, ova knjiga i objavljena, da iz jednog drugog ugla, možda i najvažnijeg, opiše događaje koji su nezaustavljivo mleli i uništavali svet.

Ovde se prikazuje Pavlova taktična unutrašnja politika, težnja da se država kakvu je prihvatio sačuva za prestolonaslednika po svaku cenu, i pored previranja tri naroda, sasvim različitih, sa različitim ciljevima, tri vere i tri različita životna shvatanja.

knez pavle sa d.cvetkovicem i premijerom stojadinovicem gradjanin.rs

Knez Pavle sa Milanom Stojadinovićem i Dragišom Cvetkovićem (izvor: gradjanin.rs)

Ovde su prikazane diplomatske muke usmerene na težnju da se Jugoslavija sačuva od rata, i to u godinama kada su se oko nje sve više okupljale neprijateljske sile Osovine, a sve manje postojale nade da će joj ijedna prijateljska zemlja Evrope ponuditi pomoć ako do rata ipak dođe.

Novija istorija, tačnije ona koju nisu pisali pobednici, sakupila je dovoljno saznanja i dokaza da je Jugoslavija unapred bila žrtvovana, i to od strane mnogih sila koje su bile na njenoj strani. Naime, mnogima je odgovaralo da se Hitler ustremi baš na nju kao najvažniji centara Balkana. Pitate se zašto? Jednostavno je, da bi na taj način kupili vreme, čekali na slabljenje nemačke vojske i navijali za otvaranje frontova što dalje od sebe. Jednostavno, zar ne? U politici nema emocija, pogotovo kad svetski rat pritisne.

knez pavle kralj_petar_knez_pavle_novosti

Knez Pavle i mladi kralj Petar II Karađorđević (izvor: novosti.rs)

U takvim životnim i istorijskim virovima obreo se knez Pavle. Optužen u kasnijim godinama da je bio pronacistički orijentisan, da je naredio pristupanje Trojnom paktu i uništio ratničku slavu svoje zemlje izdajničkom politikom, u biografiji je priča ispričana na potpuno drugačiji način. Kroz dokumente i pisma stiče se utisak da drugačijeg izlaza nije ni bilo. I šta god da je uradio, a verovao je da radi najbolje, na kraju bi se završilo isto. Reklo bi se da mu je sudbina nametnula život u vrlo pogrešno vreme na vrlo pogrešnom mestu.

knez-pavle-i-hitler nedeljnik,com

Knez Pavle i Adolf Hitler 1941. (izvor: nedeljnik.com)

Ljubiteljima istorije zanimljiv će biti i deo o vojnom puču, o dokumentima koji govore kako je Velika Britanija stajala iza njega i kako je u javnosti prikazana uloga mladog kralja Petra II u preuzimanju vlasti nakon čuvenih demonstracija 27. marta 1941.

knez pavle 27mart nspm.rs

Demonstracije 27. marta 1941. (izvor: nspm.com)

Drugima će opet biti interesantan deo priče potkrepljen Pavlovim pismima i dnevnicima kneginje Olge o izgnanstvu u britanskim kolonijama u Africi, u kome je knez sa porodicom bio politički zatvorenik u lošim uslovima za život, odbačen i osuđen od svih. Otkrićete ovde ko je sve jedva dočekao da ih ocrni i zašto kraljica Marija nikako nije trpela kneginju Olgu.

knez pavle kraljica marija

Kraljica Marija Karađorđević (fotografija iz knjige “Dinastija Karađorđevića)

I kako je, i pored osude na nirnberškom procesu od strane komunista pobednika, ipak uspeo da proživi mirno svoj život do smrti, bez obzira na to što je bio potkopavan bolestima, klevetama, životnim tragedijama i bolnom razočaranju u sudbinu čije je kormilo vodio najbolje što je mogao, a ono mu ipak stalno klizilo iz ruku.

knez-pavle-i-kneginja-olga-sa-cerkom-jelisavetom-i-sinovima-aleksandrom-i-nikolo-1349652197-216713

Knez Pavle sa porodicom (izvor: majasapicsrb.wordpress.com)

Posle svega, 2011. godine knez Pavle je rehabilitovan pred sudom Srbije, a 2012. ekshumirani su njegovi ostaci, kao i kneginje Olge i njihovog drugog sina Nikole i sahranjeni u crkvi na Oplencu, sa svim Karađorđevićima.

LITURGIJA

Sahrana posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i princa Nikole 2012. (izvor: nspm.com)

Ova knjiga će se možda više dopasti onima koji nisu potomci pobednika. Možda će je i pročitati iz radoznalosti. Ali mene je osvojila. I terala me da istražujem dalje, zainteresovala za događaje, možda i njavažnije u istoriji prošlog veka. I naučila me da odnose među narodima gledam na sasvim drugačiji način. I da sada sve razumem mnogo bolje.

A vi? Pročitajte pa prosudite. I učvrstite svoje stavove. Ja svoje oduvek znam.

knez pavle vencanje blic.rs

Kraljevske porodice na venčanju kneza Pavla i princeze Olge (izvor: blic.rs)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s