Bookchallenge 2017: Al’ se nekad svašta jelo baš

hrana poc

Odgovarajući na zadatke čitalačkog izazova, povremeno naiđem na neke knjige koje inače nikada ne bih pročitala. U saznanju da još više istražujem neke oblasti koje mi ne deluju interesantno na prvi pogled, imam osećaj da dostižem najveću vrednost ove „igrice“.

Ovoga puta sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam ispunila zadatak i pročitala knjigu o hrani. Tako mi je, zahvaljujući ljubaznim bibliotekarkama Biblioteke „Milutin Bojić“, pod ruku došla Evropska kultura hrane sa podnaslovom Povest ishrane od kamenog doba do danas, koju je napisao Gunter Hiršfelder. I opet ponavljam, verovatno je u drugim okolnostima nikada ne bih pročitala. A bila bi šteta.

Ovaj nemački kulturalni antropolog i folklorista prikupio je impozantnu količinu informacija, izvršio opsežno istraživanje i dao presek ishrane od ljudskih početaka do današnjih dana. S obzirom na to da je docent Nemačke akademije kulinarstva, nije ni čudo što ga je ova tema toliko zaintrigirala.

hrana serviranje-stola banjalucanke,com

izvor:banjalucanke.com

Ono što mi se posebno dopalo bilo je da je knjiga podeljena u poglavlja prema istorijskim periodima, od praistorije do danas, a u njima ne piše samo to kakva se hrana jela i kako se pripremala nego su dati i istorijski podaci, kultura, pa čak i umetnost tog vremena. Sve upakovano u pravu malu riznicu informacija na jednom mestu, prilagođenu za svakoga kome knjiga dođe pod ruku.

Saznaćete u njoj kako su neandertalci živeli u svojim šatorima od krzna i lišća, kakvu je revoluciju za njih napravila vatra, koju su otkrili prilikom erupcije vulkana i udara groma pa je preneli u svoja skrovišta napravivši prva ognjišta. Kako su kopljima od tisovog drveta lovili irvase, divlje konje, evropske bizone, nosoroge pa čak i mamute koje bi u grupi gonili i čekali da se umore pa ih tako ubijali.

Otkrićete šta su jeli Sumeri u Mesopotamiji i Vavilonu, prvoj metropoli davnih vremena, kako su Egipćani pravili prve paštete od tovljenih gusaka i pečeni hleb od žitarica, koji je na sebi imao jaja i povrće i podsećao na današnju picu, ali i sa kojim su se jelima sahranjivali viđeniji Egipćani u svojim velelepnim grobnicama.

hrana anticka kuhinja dejanmilosavljevic1968.blogspot.com

izvor:dejanmilosavljevic1968.blogspot.com

Uživaćete u otkrivanju priča iz stare Grčke i legendama o prvim vinima, koja su čak i žene umele neumereno da piju. Onda više neće čuditi i neslavan kraj Aleksandra Velikog. Biće tu priča i o prvim gostionicama i hotelima u Olimpiji, o tome kako su se muškarci rado odazivali na pijanke i terevenke, zašto je prestalo da se jede meso psa i najimiljenije bilo od divljeg magarca i svinje.

hrana hijeronimus bos bosco mas

Hijeronimus Boš, “Sedam smrtnih grehova”

Nasuprot njima, pročitaćete kako se u Starom Rimu pravilo vino sa medom, smolom, krečom i gipsom, koje se najradije služilo na čuvenim rimskim gozbama na kojima se ležalo. Naći ćete odgovore zašto se tada pojavljuju obroci u toku dana u kojima je porodica na okupu i priču kako se desna ruka upotrebljavala za jelo zato što je leva bila nečista jer je služila za higijenu izvesnih delova tela, pošto je pronalazak toalet papira morao još da sačeka.

Preći ćete potom u srednji vek i priče kako je viljuška prvi put počela da se upotrebljava na vizantijskom dvoru u Konstantinopolju, šta je muškarcima značilo da jedu za solom, poput onog okruglog kod kralja Artura, ali i zašto se u Franačkoj državi slanina koristila kao lek.

hrana hugo fon trimberg trkac uni-bamberg.de

Hugo fon Trimberg, “Trkač” (bamberg.de)

Hiršfelder je uspeo da pronađe i mnogobrojne spise koji svedoče o davnim vremenima, pa ćete moći da vidite spisak proizvoda koji su se prodavali na jednoj srednovekovnoj pijaci, saznate kako se kažnjavala prodaja pokvarenog ili starog mesa i zašto je masno bilo na ceni. Uz to videćete detaljan opis velike gozbe u 15. veku, organizovanu u čast gradonačelnika i namesnika i saznati zašto se spremalo mnogo više nego što je moglo da se pojede.

Kako je vreme prolazilo i približavalo se nama u današnjici, i pisanih tragova je bilo više. Tako će posebno biti zanimljiva priča o Kolumbovom otkriću Amerike u koju je krenuo samo zato što su Osmanlije osvojile zemlje na Putu svile, a on pokušao da pronađe novi put do Indije, ali i kako je to sve uticalo na apsolutno svaki segment života tadašnje Evrope, a posebno hrane dolaskom krompira, kukuruza, paradajza i duvana.

Otkrićete i kakvu je revoluciju napravio krompir kada su Evropljani otkrili da se od njega može praviti rakija, ali i zašto su prvi uživaoci kafe ovaj napitak doživljavali kao čađav i gorak, ali budući da je bilo pitanje ugleda, trpeli, sve dok se napokon nije pojavio novi pomodni začin – šećer, pa su je sladili i tako boje podnosili.

hrana kafa srbijadanas.com

izvor:srbijadanas.com

Saznaćete zašto su u industrijsko doba Evrope vlasnici fabrika radnicima ukinuli doručak, kao najvažniji porodični obrok, ali i kako su se fabričke radnice osamostaljivale i prvi put počele da odlaze u gostionice, poput muškaraca.

Kako se savremeno doba približavalo, i u knjizi se pojavljuju sve poznatiji i nama bliski pojmovi: fish and chips, konzervirana hrana, prve staklene flaše, prvi šporeti i frižideri, prve reklame, priče kada i gde se pojavio integralni hleb, zašto su se otvorile prve samoposluge i supermarketi, kiosci sa brzom hranom, Mekdonalds, ali i kako je pojava TV aparata uticala na raspored sedenja za trpezarijskim stolom.

hrana frizider bbportal.com

izvor:bbportal.com

Mnogo informacija, ali napisanih zanimljivo, potkreplejnih crtežima, umetničkim slikama poznatih slikara i fotografijama. Tek toliko da se i sami zamislimo nad onim što jedemo i odakle nam je to stiglo.

Pa kad se sklope korice knjige, ostaje nam samo da spoznamo činjenicu da je čovek zaista najveće čudo prirode jer je od pećine i sklepane kolibe stigao do današnjice, a od biljaka i sirovog životinjskog mesa dospeo do najvećih kulinarskih umeća. I da se ponadamo da će taj svoj napredak umeti da sačuva i ne okrene ga protiv sebe.

hrana keywordsuggest.org

izvor:keywordsuggest.com

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Bookchallenge 2017: Al’ se nekad svašta jelo baš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s