Serije uz koje sam se smrtno zaljubljivala

zaljubljena-tinejdzerka

Svi mi volimo da se sećamo nekih davnih dana, pa i ja. Što bi rekao Bajron: “Dobra stara vremena. Sva su vremena kad pripadnu proslosti  dobra”. Možda, ali ona u kojima sam ja odrastala bila su stvarno dobra.

E sad, ako ste mislili da ću vam pisati o “Smogovcima”, “Pričama iz Nepričave” i Jelenku, malom medenku, prevarili ste se. Ali ne zato što uz ove serije nisam odrastala, naprotiv, obožavala sam ih i jedva čekala da se pojave na malom ekranu našeg TV prijemnika, a budući da su tada postojala samo dva kanala, na njih se čekalo kao na veliki praznik, ali ovaj put pisaću o nečem drugom.

Rođena sam u porodici kao najmlađe dete i ne samo najbliži nego je i cela familija bila mnogo starija od mene tako da sam u startu odrastala sa odraslima, slušala njihove priče, prelistavala novine, od “Politike”, jureći dečije strane, do “Burde”, zamišljajući kako bi bilo lepo da kad porastem imam sve te haljine za sebe u jednom velikom ormanu u velikoj sobi velikog stana.

Pa tako sam uz sve njih gledala i filmove i emisije i serije za odrasle. I doživljavala ih na svoj način. Pa da počnemo:

svarcvalad

 1. Klinika Švarcvald

Serija uz koju sam se prvi put zaljubila. Doktor Udo Brinkman bio je oličenje idealnog muškarca, zet koga bi poželela svaka tašta. Sve moje drugarice i ja smo bile smrtno zatreskane u njega i jedva smo čekale kasne sate da krene čuvena špica sa prirodnim lepotama čuvene planine na kojoj, znali smo svi, izvire Dunav.

Samo sam jednom doživela traumu uz nju. Ali ne zbog nekog zdravstvenog slučaja, iako da sam od najranije mladosti bila hipohondar, nego kada sam jedne večeri pred sutrašnji prvi pismeni zadatak iz nemačkog jezika gledala seriju i shvatila da blage veze nemam sa tim odvratnim jezikom jezikom i da ću ujutru usrati motku i dobiti keca kao vrata. To je uslovilo povraćanjem i padom u krevet. Ipak, preživela sam. Kao i na svakom pismenom, moglo je da se prepisuje, pa sam i moju simpatiju mogla da nastavim da gledam bez stresa.

porodicne-cveze

 1. Porodične veze

Druga ljubav mog detinjstva bio je Majkl Džej Foks. Ne znam da li sam ga više volela u “Mladom vukodlaku” ili “Povratku u budućnost”, ali kad se pojavila serija »Porodične veze«, ja sam bila van sebe. To je značilo gledati ga jednom nedeljno pa koliko bog da. Naravno da su mi sve njegove devojke u seriji neopisivo išle na živce, pa čak i sestre,  glupa Melori i  nadobudna Dženifer, ali sve je bilo podnošljivije gledajući neodoljivog Aleksa na TV ekranu.

poziv-u-ponoc

 1. Poziv u ponoć

Džek Kilijan se pojavio kao nešto sasvim novo. Ne kao šala i tinejdž fora nego kao pravi baja u koga si mogao ozbiljnije da se zaljubiš i pritom osećaš zrelo. Budući zaljubljive prirode, odmah mi je njegov glas odneo srce. A još način na koji je pomagao slušaocima i otkrivao i ono pažljivo skrivano načinilo je od njega pravog Supermena u mojim očima. A njegov pozdrav: “Laku noć, Ameriko, gde god da si” išao bi kao šlag na tortu, a ja sam ga propraćivala dubokim uzdahom. I naravno, jedva čekala sledeću epizodu.

sever-i-jug

 1. Sever i jug

Sa tralala serija mozak se kontaminirao nečim malo ozbiljnijim. Tako je i »Sever i jug« bio hit u kome smo naučili sve o američkom građanskom ratu u 19.veku. I bilo je tu svega, i ushićenja od lepote plantaža i ogromnih drvoreda na jugu, i ogorčenja zbog maltretiranja crnaca robova, i navijanja da se oni spasu, a zli robovlasnik dobije šta zaslužuje. Žene su, naravno, uglavnom bile zaljubljene u Orija Mejna. I ja, logično, i naštala da se udam za baš jednog takvog. I prvi put me nije nervirala njegova životna ljubav, ali, nažalost, udata žena za manijaka, Medlin. Zdušno sam navijala za njihov srećan kraj, tugovala zbog rata koji ih je rastavio i želela da se kao Orijeva sestra Virdžilija, moja nesuđena zaova, borim za oslobođenje crnaca.

dinastija

5.Dinastija

Ova serija bila je nešto zbog čega je ponedeljak, kada se emitovala, bio manje omražen. U njoj nisam ni u koga bila zaljubljena. Ali, gledala sam je kao bez daha, navijala za Kristl, koja je u svakoj epizodi umela da se raspizdi oblivena suzama, mrzela aždaju Aleksis i pitala se što je obudoveli Blejk ne otera u tri p.m. Mislim da nije samo mali broj mojih godina bio kriv što više nisam mogla da po’vatam sa koliko je muškaraca van braka začela Aleksis i iz kog budžaka će ispasti još poneko izgubljeno dete. Svejedno, ono što nisam razumevala, kompenzovala sam maštanjima kako bi bilo divno da sam lepa kao Amanda, naša princeza. To obožavanje išlo je i do sakupljanja sličica u obliku malih TV ekrana u albumu “Dinastija”, koji sam frenetično sakupljala.

pozoriste-u-kuci

 1. Pozorište u kući

Ovu seriju najradije sam gledala sa bakom. I to reprizu. Ona bi ustala u cik zore da gleda epizodu između Jutarnjeg i Školskog programa, pa bih se i ja probudila i neretko u još nerazdanjenoj sobi zajedno bismo gledale dogodovštine napaćenog Rođe, kog kao majmuna vrti tašta, a žena ne zna na koju bi stranu. Ne znam da li je baka volela da gleda jer je i ona bila tašta u kući, iako ja nisam primećivala iste smicalice, mada, čujte, bila sam samo dete, ali gospođa Nikolajević mi je neopisivo išla na živce. Strašno sam navijala da se uda za Vasu S. Tajčića ili makar za Mungosa, pa da ode iz njihove kuće.

kozbi-sou

 1. Kozbi šou

Humorističke serije su da se uglavnom davale u čuvenim Noćnim programima, koji su se tokom leta emitovali iz svih većih TV centara naše nekada velike i lepe države. Tada sam i ja bila starija, pa sam između prognoze vremena i temperature mora uzdisala za krajem avgusta, kada sam išla na more i blažila nestrpljenje omiljenim serijama.

Iako je Bil Kozbi mnogo godina kasnije predstavljen kao pravi degenerik, u to vreme sam ga obožavala i volela da se smejem njegovim gegovima. Od ostalih jedino sam podnosila njegovu najmlađu ćerku iz serije koja je bila kao mala lutka. Budući da me je već cepao predpubertet i svi mi bili odvratni, ostatak porodice mi je delovao ili nepodnošljivo uobraženo ili su mi izgledali kao pripadnici romske nacionalne manjine iz moje ulice koji su se uglavnom tukli po parkingu.

povratak-u-idn

 1. Povratak u Idn

Ova australijska serija bila je, kao i “Dinastija”, preteča španskih sapunica koje će koju deceniju kasnije preplaviti naše programe. Budući da je to bilo vreme Sidnija Šeldona i njegovih romana na slične teme, tačnije kako bogata ili iz nekog razloga omražena žena uspeva da opstane od strane onih koji hoće da je ubiju da bi je u isto vreme opelješili, a obično im pođe po zlu pa je samo unakaze, i ja sam kao i mnogi, ovu seriju gutala do izbezumljenja. Scena u kojoj se do bola naivna Stefani nađe oči u oči sa krokodilima, bila je nešto o čemu se u to vreme mnogo pričalo i donosilo uzbuđenje.

kafic-uzdravlje

 1. Kafić Uzdravlje

Pa ipak, humorističke serije bile su mi ipak nekako najdraže. Valjda su i moje godine bile prerane za neke teške teme. Tako je ova serija bila nešto što je dobro opuštalo pred spavanje. Ni u ovom slučaju nisam bila zaljubljena ni u koga, ali sam ipak navijala da se barmen Sem smuva sa konobaricom jer delovali su mi kao divan par. Budući da sam se uvek nadala nekom srećnom ljubavnom kraju, i ovde mi je to bio prioritet. A ostali gosti i osoblje kafića bili su manje bitni.

zvonili-ste-milorde

 1. Zvonili ste, milorde?

Poslednja, ali ne i najmanje bitna, čak naprotiv, jedna od mojih omiljenih, ova engleska serija bila je nešto što je u mojoj kući ostalo snimljeno na video kasetama pa se ponovo vrtelo u dosadnim jesenjim danima. Služavka Ajvi bila je prosto neodoljiva u svojoj tupavosti i uzaludnoj zaljubljenosti u batlera Džejmsa. Život pun smicalica koji posluga vodi ne mešajući se sa porodicom gospodara Meldrama, u kojoj su svi većinom zvrcnuti, bila je nešto što je baš opuštalo.

 

Neću da kažem da se ovakve serije više ne snimaju, neću da kažem da je danas sve drugačije. Neću da kažem da se danas sve svodi na ubijanje, silovanje, terorizam i dilovanje i kako sprečiti takve zločine. Nije, ima još dobrih serija. Ali one uz koje sam se ja prvi put zaljubljivala su stvarno bile nešto posebno. Zar ne? A koje su bile omiljene vama?

anos-60-1300474_960_720

 

5 thoughts on “Serije uz koje sam se smrtno zaljubljivala

 1. Bacila si me par svetlosnih godina unazad! A “Alf”? Ja nisam gledala ove, ali sam se davila u onim tinedjžerskim “Beverli Hils” “Moj takozvani život” i ” Nestašne godine” koje su išle na trećem ako se ne varam.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s