Kako se volelo u predratno doba

ljubav

Da je moj deda bio veliki zavodnik, znalo se oduvek. A da je stvarno tako i bilo, bio je dokaz što on o tome nikada nije govorio. Ma na ražnju da ga pečeš, ne bi to priznao.

Iako sam bila dete kada je napustio ovaj svet, priče o tome su i dalje kružile. I niko mu to nije uzimao za zlo, balkanski se smatralo: muško je muško, normalno je. Sem jedino moje babe, naravno.

Onog dana kada se raskućila kuća u kojoj je živeo, veći deo starog teškog nameštaja pristigao je u našu kuću. Među njima i jedna velika biblioteka sa gomilom knjiga i raznoraznim zanimljivim stvarima.

Godinama smo mi po tome preturali, prelistavali knjige, u želji da ih popišemo i sredimo. A onda je jednog dana iz stare knjige ispala jedna slika. Na njoj obnažena predratna dama, prilično zaobljena, sa karakterističnim nakarminisanim ustašcima i frizurom iz tih vremena. Na poleđini bila je i posveta, prepuna strasnih reči i ogromne žudnje, upućenih upravo mom dedi.

Tada je nastao rusvaj. Moja sestra i ja smo se otimale koja će da uzme sliku, a ja sam imala ideju da je nosim u školu i pokažem svima. Gola predratna gospođica napravila je čitavu pometnju u našoj kući. Sve je presekao tata. Oduzeoje sliku i zabranio da se sprdamo sa uspomenom na njegovog oca, kao i da ga predstavljamo u nemoralnom svetlu. I dobro je sakrio, da je nikako ponovo ne nađemo.

Kada smo mnogo godina kasnije, nažalost, konačno dobili mogućnost da preturamo do mile volje po starim stvarima, u želji da zadržimo vredne uspomene, počeli smo da nalazimo pisma, stare fotografije, razglednice i mnogo toga što je sačinjavalo život s početka dvadesetog veka.

A onda, jednog dana, naleteli smo na mali smeđi koverat u kome su se nalazile fotografije koje nisu bile predodređene da stoje sa ostalim, porodičnim.

A na njima dame, sve jedna lepša od druge. I na poleđini svake posveta sa datumom i imenom mog dede. A među svima njima jedna zelena ženska svilena maramica sa bordurom boje ciklame koja jedina nije mirisala na prašinu nego na neki davno naprskan miris, koji i dan danas može da se oseti.

Da ih je bilo mnogo, jasno je. Pravdalo ga je to što su sve slike bile sa datumima pre ženidbe, pa se videlo da je “punim plućima uživao u životu”.

I sve one kao da su se nadmetale u osećanjima i žudnji. I svaka je mogla da bude početak neke neobične priče.

Kao glumica iz Niške Banje: “Mitjonok, seti se male Marinočke koja te, mili, mnogo obožava”

14269355_10210731990721960_2043105021_n

Da je “Mitjonoku” (od Mita, Dimitrije) Niška Banja bila omiljeno mesto za ljubav, pokazuje i jedna balerina:“Volim te, moj Mitjonok! Muročka”

14302375_10210731986601857_2146157171_n

A onda je ljubav počela da cveta i u Beogradu: “Iako sada ne vredi mnogo, ipak ti šaljem svoju sliku jer si je ti želeo”, napisala je Mica pomalo melanholično.

14302631_10210731987001867_275632290_n

Jedna lepotica, koja se potpisala kao Marija je napisala samo: “Pametniji popušta”, svedočeći o teranju nekih dugotrajnih inata, tako svojstvenih ljubavničkim odnosima.

14249266_10210731988161896_382753164_n

A lepa Ljubinka zadržala se malo duže, čitave pola godine, pa je na prvoj slici napisala: “Za sećanje na jedno veče ‘prijateljskog pričanja'”, a posle šest meseci, i intimnije reči i ljubav imali su drugačiji ton: “Buba se ovde smeje, ali je danas mnogo žalosna. Buba hoće uvek da  voli svog Bumboa”

14249063_10210731987161871_391588657_n

Da nevolja bude veća,  datum na slici poklapa se sa veridbom sa drugom devojkom, koju je onaj koga je volela objavio u dnevnim novinama.

Iz tog perioda je i dedina slika koju je on poklonio “svom ljupkom Dančetu”. E sad, zašto ta slika nije kod Dančeta nego je završila kod njega, niko ne zna. Možda mu je u bolu i tuzi vraćena upravo pred ženidbu, da pokaže sav jad slomljenog ženskog srca.

Dimitrije, nazvan Mita, Mitjonok ili Bumbo se tako oženio i naizgled ostavio iza sebe svoj momački život. Dokaza za nove romanse nije bilo, bar ne materijalnih. Ali, njegova mlada žena je znala za koga se udala. I bila mnogo ljubomorna. A nije ni bilo čudno, oko njega su kao leptiri lepršale mnoge dame. Navodno iz poštovanja prema njegovom položaju.

Kada su se zbog napredovanja u karijeri preselili u Slavonski Brod, moj otac je već bio rođen, a njegov brat na putu da dođe na ovaj svet. Da svojoj trudnoj ženi malo olakša brigu oko deteta, deda je na svakoj pauzi slao poslužitelja po svog četvorogodišnjeg sina, da se šetaju po parku, u dlaku isto obučeni, čak i svaki sa svojim štapom.

Jednog dana u tom istom parku sreli su jednu damu i deda je sa njom otpočeo razgovor koji nije bio za dečje uši, nadajući se da mu je sin još mali i da ga neće razumeti. Ipak, isto po podne, baba je bila obaveštena o svemu. Nastao je lom u kući i dete je bilo kažnjeno: zbog cinkarenja i indiskrecije više nije sa ocem provodio vreme u parku, pa je i njegov mali štap mogao komotno da bude gurnut u neki ćošak.

I tako je prolazilo vreme, dan po dan, sa lepim i teškim godinama. Kada je deda umro, među starim stvarima na tavanu pronađeno je mnogo toga što je svedočilo da je šarao i posle ženidbe. Ali sve to nije ugledalo svetlost dana. Sin je mnogo godina kasnije naučio kako da bude diskretan.

I sve smo ispreturali, ali onu obnaženu predratnu damu nismo našli. A nije da je nismo tražili. A možda je i bolje. Neka njene strasne reči ostanu samo njene i od onoga kome ih je uputila.

14302647_10210731991721985_1667995964_n

Advertisements

4 thoughts on “Kako se volelo u predratno doba

  1. Draga, da tvoj deda i moj deda nisu bili možda rođena braća, ili bar od stričeva:) Ovo je zanimljivo sećanje na dedu 🙂 I fotografije su zanimljive.
    Dala si mi inspiraciju da o mom dedi pišem i iz ovog ugla, hvala ❤

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s