Srećna žena

woman-in-window-1920x800… Dok gleda kroz prozor svoga stana na cvetnu baštu, jedno sigurno zna: ona je uspešna žena. Još na fakultetu student generacije. Već tad se videlo da joj se smeši uspešna karijera u diplomatiji.

Sa druge strane, u ta neka davna vremena nije znala da tamo negde postoji on, nezadovoljan mladi čovek. Večiti student bezperspektivnog fakulteta. Ogorčen životom bez posla i bez budućnosti u zemlji u kojoj nema mnogo srećnih.

Ona je ceo život provela putujući sa roditeljima. Pre nego što je krenula očevim stopama, obišla je bezmalo ceo svet, upoznala različite kulture, naučila jezike. Na kraju je i sama počela da predstavlja svoju zemlju u drugim državama. I skrasila se u jednoj evropskoj, za koju su svi rekli da je prava sreća što je baš tu dobila službu.

On je ceo život proveo na periferiji jednog grada, među običnim ljudima koji su svake godine brinuli kako da sakupe novac za letovanje i kako da od septembra prave zimnicu i obuku decu za novu školsku godinu. Inostranstvo je video tek kad se raspala njegova zemlja i on morao da izađe iz nje jer više nije imala more.

Ona je ceo život posvetila karijeri jer joj je taj ulog uvek bio isplativ. Znanje koje je sticala joj je bilo sve i u njemu se osećala sigurnom i jakom. I činilo da zaboravljala strepnju da će uvek ostati sama. Iako je već uveliko gazila četrdesete. A nije se tome nadala kao mlada devojka. Znala je da nije lepa, ali je znala i da je svima draga zbog svoje blage naravi. I dok je među prijateljima zbog toga bila omiljena, muškarce je to nekako odbijalo. Ta popustljivost i želja da im ugodi i uvek bude sve bez svađa i smicalica uvek su ih terale. Nije ni sama znala zašto bi im tako brzo, kako su govorili drugima, postajala dosadna. Na kraju je digla ruke, tugujući ponekad u najlepšim svetskim gradovima što je i u njima sama.

On je, činilo mu se ponekad, vodio besciljan život. Nije mu se učilo, nije mu se radilo, nije mu se ni izlazilo. Drugovi su se poženili, dobili i decu, a on kao da je u jednom trenutku stao i nije mu se išlo ni unapred ni unazad. Okružen koleginicama na studijama, svakoj je umeo da nađe manu. Ili bi mu bila ružna, ili nedovoljno pametna, ili primitivka, ili provincijalka. Uvredio se jednom kad mu je jedna odbrusila da nije jasno otkud mu tako visoki kriterijumi kad je i sam ispod proseka. Svašta! Ali i sam je ponekad shvatao da ono što ceo život traži: devojku lepu poput filmske glumice, pametne, sposobne, ali i ženstvene, sa beskrajnim divljenjem u očima kada ga pogleda, izgleda nikada neće naći. To ga je činilo ciničnim i sve više ispunjavalo zavišću i verom da su svi srećniji od njega iako je on mnogo više od njih zaslužio.

Situacija je počela da se menja kada je ona u svojoj novoj službi upoznala nove ljude. Blaga čak i prema podređenima, odmah je postala omiljena. Onako kako to obično biva u stranoj zemlji, svi su bliskiji nego što bi bili da su kod svoje kuće. A njoj se nekako najviše približila jedna energična i drčna Crnotravka, spremna da prevrne i nebo i zemlju ako odluči da nešto uradi.

Njoj su njene priče ispočetka bile smešne, pristala je da joj gleda u šolju čisto iz zabave, mada u to nikada nije verovala. Ali kada joj je rekla da vidi da će se uskoro udati, i da će se lično pobrinuti da joj se to i ostvari, iznenadila se.

A Crnotravka je rešila i više ništa nije moglo da je zaustavi. Uporna i u svom životu, rešena da se uda za onog koga je zacrtala, da dobije službu u inostranstvu menjajući političke partije na vlasti, da rodi decu u stranoj zemlji i tako im omogući tuđe državljanstvo, odmah se setila depresivnog druga svoga muža. I točak je počeo da se okreće.

On je sedeo jedno veče gledajući TV, na kome nije bilo ničega zanimljivog, misleći o nepostojećoj devojci, lepoj kao filmska glumica, kad je zazvonio telefon. Sa druge strane Crnotravka mu je javila da se sprema za dalek put jer mu je našla ženu njegovog života.

Kad joj je Crnotravka pokazala sliku budućeg mladoženje, ona se stidljivo osmehnula. Rekla je da je simpatičan. Kad je čula da mu se dopada, obradovala se. Crnotravka je bila tako ubedljiva i tako je lepo pričala da je i sama postala ushićena i delovalo je sve kao san. I kaže, ne smeta mu ni što je malo starija od njega. Lep život joj se smešio, konačno da i ona bude potpuno srećna.

Kad je video sliku buduće mlade, on je tri dana besneo i nije hteo da se javlja na telefon. Na kraju je drugu i njegovoj ženi Crnotravki poslao poruku da mu ne pada na pamet da se oženi ružnom, debelom i matorom ženom samo zato što nema nikoga i da je spreman da mu se to obije o glavu.

Danima je trajalo ubeđivanje. Crnotravka, uporna u svom naumu, u celu priču uvela je i njegove roditelje i prijatelje. I svi su počeli da ga savetuju, da se prisećaju mnogih brakova koji su sklopljeni bez ljubavi, pa kasnije postali čvršći nego oni koji su prešli put od grande amore do kopanja očiju po sudu, da će bekstvom iz zemlje u kojoj nema mnogo srećnih postati srećan i da bi mnogi dali da su na njegovom mestu. I Crnotravka je sipala priče: da nije važno što ona nije lepa, zato je veoma dobra, da nije važno što je starija od njega jer to danas ionako nije važno, da nije važno što mu se ne sviđa jer ga pored nje čeka život sa mnogo novca i putovanjima po svetu. I na kraju poentirala: pa šta i ako je ružna i debela? Kad se ugasi svetlo, sve su žene iste…

I mladoženja je počeo da se lomi. Mislio je o životu punom putovanja, svečanih večera sa kremom diplomatije, velikom stanu u evropskoj metropoli opremljenom po poslednjoj modi i para toliko da mu baš svi zavide. Baš svi oni za koje je mislio da im je pripalo mnogo, a on je zaslužio više. Ma, da, valjda će izdržati pored takve žene kad već postoje tolike kompenzacije… i zavist ostatka sveta… I pristao je.

Crnotravka je bila kuma na svadbi. Ona je bila najsrećnija mlada koja se ikada udavala. Nije je oneraspoložilo ni to što se mladoženja ponašao kao da mu je neko umro. Konačno se udaje! Došao je i njen dan!

A onda je došao bračni život vesele mlade prepune očekivanja i depresivnog ćutljivog mladoženje koji je otaljavao svoje bračne dužnosti. Ponekad čak pomišljajući da sve otera do đavola i vrati se u svoju zemlju u kojoj je malo srećnih. Izgledala mu je u noćima u kojima je gledao svoju ženu kako spava kao pravi Eldorado. Da se vrati sprečavalo ga jedino to što bi svi rekli da nije uspeo i to bi jedva dočekali. Da mu se smeju i da ga sažaljevaju.

Crnotravka je tešila svoju novopečenu kumu, koja joj se žalila da je muž često neraspoložen, da je nostalgija pritisnula njegovu dušu, da mu nedostaju roditelji i život koji je za sobom ostavio. I da bi bilo lepo kad bi malo negde otputovali da se bolje upoznaju.

I ona je krenula da se sprema za putovanja. Od Pariza, Londona, preko engleskih zamkova i konjskih trka, do škotskih jezera, norveških fjordova i amsterdamskih kanala. I muž se oraspoložio. Postala je srećna, a kad je otkrila da je u drugom stanju, izgubivši nadu da će se to desiti jer se plašila svojih godina, mislila je da će se onesvestiti od sreće.

…I sedi sada sama pored prozora i gladi svoj veliki stomak. Samo još nekoliko dana i ona će postati majka. Jedva čeka taj dan da zagrli to malo biće. Zna da će tada konačno biti potpuno srećna. I ne, neće da razmišlja o tome da joj muž ne prilazi otkad je ostala trudna. Neće da misli ni to koliko ga je puta krišom uhvatila kako sa gađenjem gleda u njeno izmenjeno telo. Ponekad misli da je to od početka bila greška. Ali samo u jednom nije. U tom malom biću koje joj se pomera ispod srca. A kad sve ovo prođe i ponovo bude ona stara, možda će i on drugačije da je gleda, možda će ih i dete vezati čvršće nego bilo šta drugo. Ali, nije ni važno. Imaće dete… Šta god da bude, ona će za sebe ostati srećna žena…

 

 

 

 

2 thoughts on “Srećna žena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s