Frizerka

frizerka

Znate ono kad imate veliko društvo, pa ono neminovno počne da se širi kada svako sebi nađe devojku ili momka? E pa, situacija ponekad ume da postane i zakučasta, slažete se?

Da ne bih opet bila pogrešno shvaćena, preciziraću na početku: ne dovede svako sa sobom egzotičnu ličnost, ima i normalnih, znači ne generalizujem, samo pričam o ekstremima. I drugo: Bog mi je svedok da sam kao mama kvočka koja društvo drži na okupu, ponekad i pod pretnju šamarima, učinila sve da i najekstremnijima pružim dobrodošlicu. Džaba.

Ne bih umela da kažem ko je prednjačio u dovođenju različitih kreatura. Drugarice su sa sobom dovodile i snagatore sumnjive seksualne opredeljenosti, i narkomane, i švalerske tipove sa očima koje kao da igraju na ulju. Možda je najupadljiviji bio lik koga je jedna od nas upoznala preko interneta, a prvi susret su upriličili, ni manje – ni više, nego na mom rođendanu, kada se stasiti mladi čovek pojavio u crvenom odelu i sa enormno velikim buketom ruža i celo veče uredno razgovarao sam sa sobom. Niko ništa nije rekao ni kada je posle dve nedelje objavila da se udaje za njega i pitala me da budem kuma, uredno me obavestivši da su se prijavili u emisiju “48 sati svadba” i da ću, jupi, biti na TV-u! Na TV-u, hvala Bogu, nisam bila jer nije bilo ni svadbe, a ona se jedva otkačila od njega jer se ispostavilo da je patološki lažov i progonitelj. I to valjda kad je uminuo prvi zanos.

Drugari su, sa druge strane, imali svoj fetiš – devojke koje ih maltretiraju i ponižavaju. Ne znam da li su im u četiri zida glumile domine sa bičem, ali one su ih mnogo privlačile, mada ja nikako nisam uspevala da ukačim zašto. Što one bezobraznije, oni luđi!

A to je trebalo preživeti. I pljuvanje po njihovim intelektualnim kvalitetima, i izlive besa i razmaženosti usred pune sobe, a ponekad čak i poneki šut u bubrege, da dotični ućuti jer se ne čuje TV.

Ipak, da konačno pređem na naslov teksta. Najupadljiviji ekstrem svih mojih iskustava bila je verenica jednog drugara. Kamo sreće da je ostala samo na statusu “relationship”, pa makar i “it’s complicated”, ali ne, on je ipak morao sebi da urniše život sa “engaged”…

Upoznali smo je dok je još bila meka kao svila i dok je više vremena volela da provode nasamo, kao dva zaljubljena goluba. Ubrzo je pala veridba i ona se sa tonom posteljine i neseserima punim makaza i češljeva preselila kod njega. Da, frizerka, kao što i naslov kaže.

Odmah mi je najavila dve stvari: odsad je ona moja frizerka za dž i čim se bude porodila, biću među odabranima da dete vidim i pre nego što prođu babine. U jebote, kakva privilegija. Ipak, imponovalo mi je, baš kako je i htela. Toliko da sam odmah optužila verenikovu sestru, a moju veoma dobru drugaricu, da nije lepo što ne trpi buduću snajku. Ta valjda želi bratu sreću…

Iako me unakazila frizurom, nisam htela ništa da kažem, bilo mi je drago što su srećni i počeli smo da se družimo učetvoro, njih dvoje i moj bivši dečko,a sadašnji muž i ja. Primetila sam da voli da lažucka, ali nisam joj uzimala za zlo, verovala sam da pokušava da se uklopi. Primetila sam i da svakih mesec dana objavljuje da je trudna, ali iako se ništa nije događalo, mislila sam da i to radi jer mnogo želi da postane majka. I držala sam joj palčeve, od srca.

Situacija je počela da se komplikuje kad je krenula da mi napija dečka. Da se razumemo, nije ga vezivala za radijator i sipala mu uz pomoć levka vinjak u usta, ali kad kreneš da nekome ko uopšte ne pije nalivaš čašice dok se ne obeznani, ne znam šta da mislim. Kad sam ga jedne večeri jedva odnela kući, a 3 broja sam manja od njega, počelo je mnogo da mi smeta. On se branio da mu je glupo da odbije, a ona da on baš voli da popije. Počela sam da pizdim.

U jednom od tih pijanstava ga je napalila da se ofarba u plavo! Budala je pristala. Kad se pojavio u stilu ala Marko Milošević, mislila sam da ću da se onesvestim! Bio je žut kao limun, a čelo mu je bilo u crvenim pečatima. Pitala sam šta mu je sa glavom, a rečeno mi je da se ne razumem i da se ne mešam. Posle sam otkrila da su se njene frizerske sposobnosti svodile na to da blanš meša sa hidrogenom iz flaše za rakiju i to odokativnu meru. Idiotu je čelo gorelo još par dana, a priznao mi je da mu je sve sprala tek kad se uplašila jer mu je buknulo lice.

Rešila sam da malo proredimo viđanja. Možda i zato što je postajala sve agresivnija jer je majčinstvo uporno izostajalo, a laži su se sve više gomilale. U isto vreme, budući svekar i svekrva, a za nju već sadašnji, jer je u njenoj glavi veridba = venčanje su joj u vešernici zgrade opremili i otvorili mali frizerski salon. Da nas ne urniše više u domaćoj radinosti nego po PS-u. I ceo kraj je dolazio da uvaži verenicu drugara. Doduše, ne više od jednom. Što zbog usluge, što zbog prikupljanja informacija, laganja i spletkarenja među drugovima, supružnicima i članovima porodica.

Tako je drugar prvi put u životu svoj rođendan proslavio sa verenicom, njenom mušterijom, mojim dečkom i sa mnom. Ostali nisu hteli ni da privire.

Kulminacija se desila na mom rođendanu. Sa jedne strane omražena ogovaruša frizerka, a na drugoj svi ostali. Ja u sredini, balansiram. Ne volim da se bilo ko oseća neprijatno u mojoj kući. Glupača.

Ustade ti frizerka, uključi muziku i ščepa mog dečka da sa njim odigra sentiš… Pored živog verenika ili, kako ona kaže, muža. U tom trenutku život mi se pretvorio u “Matriks”. Sve je stalo a ja, kao okom kamere, gledam oko sebe: frizerka uz bujno poprsje stiska mog dečka, koji me gleda kao da ima pet godina a šćapila ga veštica iz Ivice i Marice, verenik ožalošćeno gleda u patos, a celo društvo kao jato orlova prodorno gleda u mene očekujući moj potez. Kroz glavu mi histerično prolaze misli da već neko vreme sumnjam da je ova bacila oko na mog dečka i vidim da nisam jedina koja to misli. Skače mi pritisak…

Odleđujem se i prilazim vereniku, uzimam ga za ruku da sa njim igram sentiš. Njega to kao da je obradovalo, pa se smeška i igra sa mnom. Ostali su, vidim, zadovoljni mojim potezom, a frizerka odjednom počinje da krešti  šta ja ima da igram sa njenim mužem. I zašto sam se pripila uz njega? Ja joj samo preko ramena odgovaram: “Ja tako volim!” Moj dečko biva otkačen istog trenutka i ona sa verenikom napušta rođus. Mission complete!

Nije to vereništvo još dugo trajalo. Nije pomoglo ni što je verenik počeo da radi dva posla ne bi li svoju obesnu verenicu zadovoljio u sve većim prohtevima. A nije ni čudo što je bila očajna, mušterija ni od korova. Ničim izazvana ispade bojkotovana. Za to sam, naravno, ja bila optužena. Prava sam manipulatorka, nema šta…

U napadu dosade, odlučila je da počne da prodaje kozmetiku na Bulevaru. Dok je verenik skapavao od posla, spanđala se sa prvim prodavcem koji je imao kutiju do njene. Ostavila ga je pod izgovorom da sa “kolegom” čeka blizance. I tražila da joj kolima prenese posteljinu i frizersku opremu iz salona.

Blizance je rodila kao što sam i ja. Vereniku je na sledeću proslavu rođendana došao ceo kraj. Nije mu bilo lako, ali na kraju je ipak odahnuo. I mi svi zajedno sa njim.

Advertisements

4 thoughts on “Frizerka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s