Rekom Ob kroz Rusiju – nepregledne lepote Sibira

Autumn river viewU bespućima Rusije, tamo gde počinju ogromna prostranstva iza visokih venaca Urala, koja ovu ogromnu zemlju dele na dva kontinenta, Evropu i Aziju, počinje velika “uspavana zemlja”, kako joj tatarsko ime kaže – Sibir. A u njegovim nepreglednim ravnicama, tajgama i tundrama, koje se smenjuju sa visokim snežnim planinama, leži jedna velika reka – Ob.

ob2
Neki su za nju saznali iz ukrštenih reči, neki igrajući Zanimljivu geografiju u školskim danima, ali ona je najvažnija za ceo Sibir. Ogromna, plava, dok ubrzava niz visoravni i lenjo se valja kroz nepregledne ravnice, nosi život i pod ledom i kad u letnjim danima izlije svoje hladne vode, pa prekrije polja i načini neprepoznatljivim svoje velike rukavce.

ob fishki.net
Sam njen početak skriva se u šumama gorostasne planine Altaj, ogromnog masiva koji se proteže na Rusiju, Kazahstan, Kinu i Mongoliju.

ob katunj vikipedijaI baš na njoj, među visokim brdima, spajaju se dve reke: Katunj, koja svoje ledene vode skuplja od glečera koji se lagano sliva sa najvišeg vrha Beluhe i Bija, koja duboko među divljim šumama ističe iz Teleckog jezera.

ob bia telecko jezero venividiOne zajedno stvaraju Ob, koji polazi sa ovih visokih padina, spreman za dug put kroz nepregledne ravnice Zapadnosibirske nizije.

ob altaj
Ova ogromna reka dobila je ime upravo po svojoj veličini. Sibirski narodi Nenci, Hanti i Mansi je u svom jeziku nazivaju velikom rekom, a Komi njeno ime vezuju za sneg i smetove jer je zaleđena i prekrivena snežnim pokrivačem veći deo godine. Rusi su je prvi put otkrili kada su lovci i trgovci zajedno sa vodičima Komima prešli na drugu stranu Urala. A postala je njihova nakon pohoda na Sibir, koji je predvodio ruski istraživač i vođa kozaka Jermak Timofejevič.

neneci vikipedija
A ona, planinska i jaka, spušta se krivudavo niz visoravni Altaja, prepuna riba i života, čak i kad je pod ledom čitavih 170 dana u godini. Dubi svoje korito kroz ruske tajge, među stoletnim jelama, borovima i arišima sve do treperavih breza, u čijim se šumama skrivaju medvedi i vukovi.

ob altajski deo
Prvi grad kroz koji prolazi je Barnaul, a kod njega su i prvi mostovi koji je natkriljuju. Na ovom prostoru je prekrivena ledom od novembra do aprila, ali i pored toga, klima ovde nije neprijatna za život.

ob barnaulKad izađe iz Barnaula i nastavi svojim nepredvidivim tokom, u dolinama rađaju dinje i lubenice i na sve strane su rasuti vinogradi, koji u ranu jesen daju krupno zrelo grožđe.

ob altajski kraj photosight
Svojim tokom Ob čini i granicu između Altajske i Novosibirske oblasti, pa preko Kamena na Obu ulazi u novi kraj dok se polako približava prvoj i jedinoj brani u svom toku.

ob brana novosibirsk
Ispred velikog grada Novosibirska između sredinom 20. veka izgrađena je brana. Da bi se napravilo veliko veštačko jezero, potopljena su mnoga sela i deo grada Berdsk. Tako je nastalo popularno Opsko more, kako ga nazivaju stanovnici Novosibirska i koriste za rekreaciju, ali i lečilište. To je zapravo najveće veštačko jezero u Sibiru i nazivaju ga još i Novosibirski rezervoar jer se u njemu nalazi velika količina vode neophodna za rad hidroelektrane.

ob novosibirski rezervoar
A potom reka ulazi u najveći grad u svom toku i celom Sibiru – Novosibirsk. On je osnovan kada je zbog velike Transsibirske železnice, koja je izgrađena krajem 19. i početkom 20. veka, spojivši celu Rusiju, od Moskve do Dalekog Istoka, podignut prvi most preko Oba.

ob novosibirsk zeleznicki most nsk.novosibdom
U ovom ogromnom gradu oštrih sibirskih zima, preko Oba ima najviše mostova, čak osam, a među njima je i najveći metro most na svetu, podignut krajem 20. veka.

ob metromost
Ipak, možda je najlepši Oktobarski ili takozvani Komunalni most, koji je podignut sredinom 20. veka. On je bio prvi novosibirski napravljen za automobile, tramvaje i pešake.

ob most novosibirsk twitter
Po izlasku iz grada rasprostire se velika Zapadnosibirska nizija, prošarana šumama breza, borova i jasika, drvećem smreke i jele i stabljikama gloga, tipičnim za sibirske tajge, prepune vetrova i mraza, a u jesen najlepših boja koje priroda ume da stvori.

ob1I sam Ob postaje prava ravničarska reka, spora u svom širokom toku i prepuna rukavaca i skrivenih ritova, nastalih kad se reka razliva po okolnim poljima kad se otope snegovi ili nadođe od velikih kiša.

ob u svitanje irkutsknature
U Tomskoj oblasti, kod mesta Malobragino, u Ob se uliva reka Tom, koja nosi vode sa planine Abkan, koja kao i izvor Oba, potiče sa lanca Altajskih planina.

ob tom
Pa zatim, osvežena novim vodama krivuda dalje, ostavljajući svoj izuvijan tok sve do novih voda i nove pritoke – reke Čulim kod mesta Mogočinovo. I ona potiče sa ogranaka Altaja i sporo teče kroz veliku ravnicu da se sastane sa Obom i nastavi sa njim svoj put ka moru.

ob culjim
Kao i svaka ravničarska reka, i Ob ima mnogo pritoka. On nastavlja dalje ka zapadu da se proteže kroz prostranu niziju i travnate površi, između nepreglednih zelenih prostranstava i beskrajnog modrog neba. I sve do sledeće reke, reke Ket, koja ga čeka kod mesta Kolpaševo.

ob ket
Reka Ket je posebno važna za Ob jer je u 19. veku preko nje napravljen kanal koji je povezao ovu veliku reku sa Jenisejem.

ob jenisejski kanal puzoterokTo je napravljeno radi transporta drveta, što je bila jedna od njenih najvažnijih delatnosti, jer iako uglavnom zaleđena, plovna je tokom cele godine.

ob zaledjen drive2Ipak, od toga se odustalo jer je sam Ket zamrznut veći deo godine, a i Transsibirska železnica se pokazala kao ekonomičnije rešenje. Otada je kanal napušten.

ob pikabu reka sa barnauljskog mosta
Iako manje korišćen zbog izgradnje železnice, Ob je nastavljao svoj tok, kako je priroda i napravila, nehajan za promene na svojim obalama. Kako tada, tako i danas. Sve kroz močvare i ritove koje na svom putu stvara, do velike reke Vasjugan, koja spaja svoje vode s njegovim prolazeću kroz velike ruske stepe i tajge.

ob vasjugan megaribolov
I sve tako do Surguta, hladnog sibirskog grada Hanti – mansijskog okruga, u kome se nad Obom diže veliki most, najduži na svetu sa jednim pilonom. Ovde počinje predeo ledenih zima, koje traju i 7 meseci.

ob surgut
Putujući dalje na istok, kod grada Hanti – Mansijska, Ob se susreće sa svojom najvažnijom pritokom, zahvaljujući kojoj je toliko moćan i bujan. Na ovom mestu, u burnoj matici samog ušća meša svoje vode sa velikom rekom Irtiš.

ob usce sa irtisom
Njena dužina, od izvora na granici Kine i Mongolije, sa sve pritokama Išimom i Tobolom, premašuje dužinu samog Oba, ali ona i dalje ostaje njegova najvažnija pritoka.
Tako nabujan i spor, posle ovog velikog ušća leti sve više plavi svoje obale i močvare, koje se priljubljuju uz njegove obale, pa čak i onda kada sa druge strane reke one postaju visoke i strme.

ob tajga
Kod grada Pjeregrebnoja Ob pravi svoje najveće račvanje. Stvara dva rukavca, poznata kao Veliki i Mali Ob, koji teku odvojeno više od 400 kilometara da bi se kod grada Saleharda spojili u zajedničko korito velike širine, čak preko 20 kilometara, a dubine i veće od 40 metara.

ob rukavci
Odavde počinje kraj arktičke tundre, hladne surove sibirske oblasti, koja nagoveštava sve veću blizinu Arktičkog kruga i Severnog pola. To predeo u kome je Ob prekriven ledom 220 dana u godini. U davnim vremenima potpuno zamrznut, a zahvaljujući povlačenju večite zime na Arktik, ovaj deo Sibira je presvučen niskim biljkama, naviknutim na hladnoću, smrznuto tlo, mnoge dane bez sunca i oštru zimu od oktobra pa sve do juna. Tako i Ob, svojim tokom prati prirodu i u njenim surovim uslovima.

jamal3
Kad stigne u ovaj poslednji predeo svog toka, Jamalsko – nenecku oblast i poteče kroz ledene krajeve poluostrva Jamal, zemlju na kraju sveta, kako mu i samo ime kaže, kroz mnogobrojne smrznute močvare, počinje da stvara svoju ogromnu deltu pre nego što se stopi sa morem.

ob
Ušće Oba nalazi se u Opskom zalivu i reka se, široka i sklona razlivanju, i na svom poslednjem delu puta širi u nepregledni estuar, dug 80 kilometara, a širok od 30 do 90 kilometara. I to je njen poslednji dodir sa hladnim ledenim kopnom pre nego što se ulije u Karsko more, u zalivu koji razdvaja dva velika sibirska poluostrva – Jamal i Gidan.

ob karsko more jamal
I tako reka, koja čitavim svojim tokom teče kroz Rusiju, mada joj pritoke donose vodu iz Kazahstana, Kine i Mongolije, vijuga kroz hladni Sibir, kroz njegova zaleđena prostranstva i tamu dugih zima, blješti na suncu u svim jarkim bojama kratkog i bujnog leta i preliva se u svim najlepšim nijansama jeseni.

ob jamal polarna svetlost Ali, ona nas uči da i u surovim uslovima prirode, i u onim delovima naše planete koje nije obdarila toplinom i sjajem sunca, život može da postoji. I možda je tamo i vredniji jer je svaki novi dan nova borba za njega.

ob jamal

P.S. Fotografije preuzete sa sajtova: vikipedija, venividi, irkutsknature, drive2, megaribolov, pikabu, nsk.novosibdom, puzoterok, fishki.net, photosight, panoramio i svyato.info, sa Tvitera i iz galerije fotografija Dmitrija Starostenkova i S. Natenkova

Advertisements

2 thoughts on “Rekom Ob kroz Rusiju – nepregledne lepote Sibira

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s