Jesen u mom sokaku

velika

Kao prava WordPress komšinica, poslušala sam poziv i krenula u jednu zajedničku šetnju po mom kraju, da udahnem i omirišem jesen.
A ona već odavno tu, oko mene, stigla neprimetno kao olakšanje posle vrućeg leta, pa odjednom pokazala svoje zube. Obmotala jutra gustom maglom i sitnom kišom, pa ih rasterala hladnom košavom. Pa kad staneš na prozor, poželiš da ugledaš sunce koje se krije iznad niskih oblaka. Ali, nema ga danima. Vidiš samo daleko brdo kako izranja iz oblaka kao neki začaran grad, ni na nebu, ni na zemlji.
A onda je jedno jutro granulo suunce i razigralo se preko modrog neba. Zamirisala vlažna zemlja i pomešala sa dahom šume u blizini. I opet se na nebu pojavio beličasti mesec iako je dan. Obasjale se sve boje, od žute poput tek iskovanog zlatnog dukata do tamnih smeđih preliva poput patine na starim fotografijama. I još se ponegde ne da zelena trava, ali lišće pozlaćeno suncem koje se gomila i prekriva je poput toplog debelog ćilima, kao da joj šapuće da joj je uzaludna nada da neće svenuti. Došlo je vreme da se menja, da sve promeni svoje boje, da čeka novi život koji se posle smiraja ponovo budi.

12208003_10208267418789202_235517189_n
S jednog prozora gledam trešnju. Sad je sva žuta i već se polako pozdravlja sa suncem i toplim danima. Uživa još malo u miholjskom letu i svoje grane ponosno širi ka modrom nebu. Uskoro će se prekriti snegom, naslućujem to u rana jutra kad zamiriše sve na dolazak zime. Biće tada lepa, sa granama poput šećera koje se sve u kristalima svetlucaju pod noćnom svetiljkom. Pa onda opet, kad sunce obrne svoj krug, sva osuta hiljadama sitnih belih cvetova od kojih zamiriše ceo kraj. A kad dođe leto, sva otežala od crvenih trešanja i povijenih grana punih tamnozelenog lišća.

12231164_10208267418069184_463604569_n
Sa drugog prozora vidim veliko brdo. Gledam ga od detinjstva i znam mu svaki kutak, svako polje i drvo, čak i sad, kad ga sve više prekrivaju nove zgrade i otimaju zelenilo koje tako odmara oko. I celo to brdo, iznad crvenih krovova, izgleda tako blizu, kao da je nadohvat ruke, a zapravo je daleko.

12212385_10208267418469194_148760078_n
Kad se popneš na njega, vidiš ceo Beograd. Sa jedne strane Zvezdara sa svojom tamnom šumom nadvisila celo Mirijevo i Karaburmu u podnožju, u sredini grad u kome vrvi kao u košnici, ispreturane zgrade, kupole crkava i nabacani mostovi, a sa druge strane, daleko u podnožju, Pančevački most kao od šibica protegao se preko svetlucavog Dunava. A iznad svega, u izmaglici, toranj na Avali, kao da čuva grad koji nikad ne spava.
A s mog prozora brdo mirno drema. Najlepše je u svitanje kad rumena pruga kao bordura oiviči njegov vrh, pa sve svetlije i svetlije odjednom izviri sunce i bljesne tako jako da svojim zracima osvetli celo nebo. Pa se sve više i više ta užarena lopta diže po nebeskom svodu i donosi novi dan. Tad brdo pod njom svo zablista, i u proleće kad se prelije jarkim zelenim nijansama i kad na njemu posle kiše bljesne jarka duga, i zimi kad se popraši belinom snega, i leti kad od jakog sunca sva polja požute, a u noćima munje koje nose gromove i oluje paraju nebo . A sada se sve polako ogrće rumenilom i nekom umirujujućom tišinom i u svakom svitanju stvrdne od mraza dok čeka tople sunčeve zrake da ga otkravi.

12243678_10208267418309190_1731954249_n
Postoje ljudi koji ne vole jesen jer ih podseća na umiranje prirode i kišne dane pune sivila. Ali jesen je i doba slavlja, tad se prave svadbe i provode prvi zajednički časovi u toplini doma. Tad se proslavljaju slave kad se oko porodične trpeze okupe svi oni koji se vole. Jesen je vreme kad miriše pečeno kestenje i zapaljeno lišće, kad se svako od nas seti prvih školskih dana i mirisa novih svezaka i knjiga. Vreme kada se traži nečija topla ruka da ugreje hladni dlan.
Kad naučimo da volimo jesen, saznaćemo da je život lep i ljubav prava koje god da je napolju godišnje doba…

Advertisements

16 thoughts on “Jesen u mom sokaku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s