Korčula – zavičaj Marka Pola

korcula vela luka orebic-korcula

Usred Dalmacije, kao mali dragulj Hrvatskog primorja , smestila se Korčula. Izdužilo se ostrvo sa svojim tamnim šumama i beličastim obalama, pa drema na vrelom suncu. I tek poneki brod koji prođe i pusti svoju duboku sirenu remeti tišinu i šum mora.

korcula lumbarda
Legenda kaže da je nekada davno lepu dugokosu nimfu Kerkiru, jednu od sedam kćeri boga reke Asopa, oteo bog mora Posejdon i smestio je na šumovito ostrvo Korčulu. Kada su Argonauti, u potrazi za zlatnim runom, prošli pored njega nazvali su ga Crna Korčula, kao ostrvo crnokose lepotice Kerkire i zbog guste tamne borove šume kojom je celo prekriveno.
I ona je zaista sa mora tamnozelena i sva u prelivima boja četinara, vinograda na padinama, od čijih grozdova se prave najbolja vina grk, prošek, pošip i plavac mali i bezbrojnim maslinjacima rasutim po celom ostrvu.

korcula belo groydje visitkorcula
Kad joj dođete sa otvorenog mora dočekaće vas strme i visoke stene i nepristupačna obala. Ali među njima se kriju male uvale i sitan pesak, u kojima je more tako plavo da svojim svetlucanjem mami da pođete u zagrljaj talasima. A kad je malo obiđete, naići ćete na veliki zaliv i u njemu, skrivenu i zaštićenu od vetra, Velu Luku.

korcula vela luka velaluka
Kao što joj i samo ime kaže, ova velika luka prepuna je malih ribarskih barki koje se ljuljuškaju na modrom moru, dubokih uvala među strmim hridima i zelenim plodnim poljima. Lep mali mediteranski grad diše svojim mirnim dahom. Sa mora ga gledaju mnogobrojna ostrvca, od kojih je najlepši Ošjak, prepun malih skrivenih plaža i netaknute prirode.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A iznad grada, na vrhu brda Hum vidikovac sa starim napuštenim utvrđenjem, sa koga puca pogled na Jadran, moćan i plav, sa velikim i malim ostrvima, koja su se kao rasuti biseri otkotrljala po ogromnoj plavoj površini.

korcula vidikovac
Sa druge strane protegla se cela Korčula, prošarana krševitim dolinama koje razdvajaju zelena uzvišenja prekrivena gustom borovom šumom. U srcu ostrva nalazi se veliko kraško polje i usred njega gradić Blato. Osim po čuvenim vinima, ovde je najpoznatiji čitav kilometar dug drvored lipa, po dužini drugi u Evropi, u poznatoj Ulici Zlinje. Čak i kad avgustovsko sunce najjače zasija, ovde je hlad i mir, čuju se samo zrikavci koji upotpunjuju miris mora i leta.

korcula blato visitkorcula
Blato ima dve luke, na severuPrigradicu, a na južnoj obali Prižbu. Ova uvala, skrivena od južnih vetrova i omeđena mnoštvom malih ostrva, miriše na četinare, sasušene borove iglice i so koja se lepi na žal kao bela pena. I na njoj je spokoj spojen sa šumom nehajnih talasa koji zapljuskuju obalu i kliktajem galebova na modrom nebu ispod sunca. A ispred pučina, beskrajna, plava dok oblaci i jedra plove u daljini.

korcula prizba
Ali nije Korčula samo netaknuta priroda i mir. Na drugom kraju, tamo gde se more kroz Pelješki kanal uvlači i brže talasa, na malenom isturenom poluostrvu, nalazi se grad sa najburnijom istorijom na ostrvu – Korčula, grad – živi muzej.

korcula-croatia-wallpaper-1210057136
Opkoljen kulama i zidinama koje svedoče o njegovoj važnosti u davnim vremenima, ni danas se ne zna kada je tačno nastao. Legenda kaže da ga je podigao trojanski junak Antenor u 12. veku pre naše ere, koji je i osnivač Padove. Ipak, istorija navodi da je ime dobio od grčkih kolonizatora, ali se prvi put u knjigama spominje u 10. veku, kada je o ovom “zidanom gradu” pisao vizantijski istoričar i car Konstantin Porfirogenit.

korcula via-mea
Osvajan i otiman, sa mnogo gospodara i zavojevača, svolu današnju lepotu dobio je u srednjem veku. Statut grada, jedan od najstarijih o ovom delu Evrope je još u 13. veku utvrdio način života u srednjovekovnom gradu i način kako su se gradile kuće, palate i crkve sa bogato ukrašenim baroknim prozorima, vratima i fasadama. Grad je napravljen u obliku riblje kosti da bi na taj način uvek bilo svežeg vazduha i letnjeg mistrala u ulicama, ali i da bi one bile zaštićene od hladne zimske bure. U starom gradskom jezgru skoro svaka kuća je ukrašena kitnjastim grbovima korčulanskog plemstva, biskupa, gradskih knezova i građena od vrničkog i korčulanskog kamena. U periodu renesanse popločani su trgovi i ulice i Korčula je zablistala pravim sjajem. Stari putopisci su je nazivali “izbrušenim draguljem”.

korcula
Slikovite ulice i trgovi sa renesansnim palatama ono su što čini ovaj prelepi grad posebnim. Bljesak belog kamena pod jarkim suncem i blistavo plavo nebo daju joj čaroban izgled.

korcula1
Iz starih vremena je i katedrala Svetog Marka. Ovo moćno zdanje, sa visokim zvonikom, simbolom grada, usidrilo se na glavnom trgu. Posvećena je zaštitniku ostrva i građena je kada je Korčula bila pod mletačkom vlašću. Gradili su je domaći majstori čitava tri veka, a oltar je oslikao čuveni venecijanski slikar Tintoreto.

korcula-000059
Odmah uz nju, u srcu starog grada, nalazi se drugi simbol Korčule – Kuća Marka Pola. Zapravo, nema čvrstih istorijskih dokaza da je on ovde zaista i rođen, ali legenda još uvek navodi da je u toj kući na visokim stepenicama i sa koje se pruža pogled na ceo grad , koji se u belom kamenu kupa pod suncem, a sa druge strane plavetni Pelješki kanal i veliki Pelješac, sav u zelenilu svojih brda, dom čuvenog moreplovca i trgovca.

korcula kuca marka pola
Sa druge strane katedrale nalazi se Opatska palata, sa čuvenom Opatskom riznicom umetničkih dela velike vresnosti.
A tu je i palata Gabrijelis, podignuta u 15. veku, u kojoj je danas Gradski muzej, dok dah starih vremena čuvaju ostaci kamenoklesarskih radionica u prizemlju.

korcula katedrala sv marka
Ali ono što je na Korčuli najupečatljivije upravo su stare zidine, posivele od vetrova, sunca i soli sa svojih osam kula, koliko ih je ukupno sačuvano. One su oivičavale stari grad izgrađen na malom poluostrvu, koje je sa tri strane zapljuskivalo more.

korcula kompas

Smatra se da je nekada ceo bio opasan bedemima s kulama i da je dugo imao pokretni most koji ga je spajao sa ostatkom ostrva. I danas postoje dva ulaza u grad: Kopnena i Morska vrata i topovi koji su nekada davno štitili Korčulu.


Od tih osam kula najpoznatija je ona na ulasku u grad i do koje vode čuvene stepenice – Veliki Revelin. Sagrađena je u 13. veku i nalazi se na južnom ulazu.

korcula
Osim nje, poznata je i kula Kanavelić, izgrađena u 15. veku u periodu mletačke vlasti i nazivana je još i Barbarigova kula, po tadašnjem vladaru. Vek kasnije dobija svoje pravo ime po korčulanskom pesniku koji je živeo u kući pored nje.

korcula kula kanavelic
Treća kula koja se osim ove dve nalazi na grbu grada je kula Zakerjan, takođe sazidana u 15. veku, u vreme kada je Venecija vladala ostrvom. Neobičnog je polucilindarskog oblika i okrenuta je Pelješkom kanalu, sa koga je zapljuskuju talasi i vekovima nagrizaju so i bure.

korcula kula zakerjan prizba holidays
Na ovim starim kamenim pločama rađalo se i umiralo, volelo i rastajalo, smenjivali se vladari i dolazili i odlazili razni narodi, ali se uvek čuvala tradicija. Svake godine 29. juna na Dan grada Korčule, od 18. veka slavi se kult Svetog Todora. Tada se igra viteška igra moreška, u kojoj beli kralj Osman i crni kralj Moro vode bitku za ljubav devojke Bule. Bojni ples, koji postoji vekovima, očuvao se još samo na Korčuli.

korcula moreska
I dok se letnji suton lagano spušta na Korčulu i svetlost postaje sve više žuta, more koje zapljuskuje drevne bedeme postaje tamnije i talasi sve jači.

korcula pocetna goatsontheroad

Ostrvo Badija, prekoputa starog grada sa svim ostrvcima koji ga okružuju polako se rastaje od sunca.

korcula ostrvo badija

A ono se spušta iza grada i boji ostrvo crvenim i narandžastim prelivima dok se izdužuju senke između purpurnih bugenvilija, koje nežno priljubljene padaju niz kamene zidove.

korcula bugenvijije

I onda odjednom, kao što to ume u leto, sunce se naglo ugasi, zablistaju sva svetla na obali, pa i stare crkve i palate pod večernjim svetlom dođu nekako tajanstvene i mistične. I noć kao neka tamna svilena marama obavije ostrvo i čitavo more i hladi stare kamene ploče grada od toplog letnjeg sunca. Gotov je još jedan avgustovski dan.


A naredno svitanje najlepše je dočekati na Komu, drugom po visini brdu na Korčuli. Pa kad istok počne da se rumeni, jave se prvi žuti zraci praskozorja i zvezde postanu sve bleđe dok se na kraju potpuno ne izgube i mesec lagano uvene na nebu, odjednom blesnu mlazevi svetlosti po svom plavom beskrajnom prostranstvu, kao da neka rumena vatra cepa velove izmaglice i uz zlatni sjaj se diže drhtava užarena kugla. Rađa se novi dan nad Jadranom i Korčula, Pelješac, Lastovo, Hvar i Mljet blistaju u zori. I priroda nam opet svojom lepotom oduzima dah i podseća koliko je velika i moćna, a mi srećni što smo izabrani da budemo samo jedan mali delić nje.

korcula karbuni

P.S. Fotografije korišćene sa sajtova: orebić-korčula, velaluka, visitkorcula, viamea, kompas, korculatravel, prižbaholidays,karbuni i galerije slika Antonija Šibera.

Advertisements

4 thoughts on “Korčula – zavičaj Marka Pola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s