Venecijanska laguna – dragulj Mediterana

venecija gr italy augmentedDuboko na severu Jadrana, omeđena rekama Silom i Brentom, ugnezdio se veliki zaliv. Prepun ostrvaca i kanala, samo mali deo ove prelepe lagune počiva na tvrdom tlu. Većinu čine peščani sprudovi i slatine čije obale zapljuskuje azurno plavo more. Nastali su još davno, kada se otopio led koji je prelio ravne obale Italije.
Ova laguna je i najveća močvara Mediterana. Možete videti bezbroj ritova uz obalu i mnoštvo ptica, kormorana, belih čaplji i labudova koji love ribu i kriju se među trskama i mirisnim morskim lavandama dok u daljini promičete brodićem. A kad voda na proleće nadođe i podigne se velika plima, sva ostrva mogu biti potopljena.
A ima ih zaista mnogo. Na severu lagune krije se mnoštvo napuštenih ostrva nastalih od nanosa blata i peska. Ali i velikih, prekrivenih zelenilom i šarolikim kućama čije boje veselo blješte na toplom italijanskom suncu.
TORČELO
U najsevernijem delu lagune smestilo se ovo ljupko ostrvo bujne vegetacije, mira i tišine. Na njemu je Venecija počela da nastaje kada je stanovništvo sa kopna bežalo od najezde Huna i Lombarda. Otkrićete ovde i najstariju građevinu venecijanske lagune – elegantnu crkvu Santa Foske sa stubovima i prelepim mozaicima.

torcelo wikimedia
BURANO
Malo ostrvo na koje rado dolaze umetnici inspirisani prelepim kućama živih boja. Poznato je po čuvenim čipkama koje prave ovdašnje žene. Za nju se vezuje u legenda o mornaru koji je ostao veran svojoj dragoj i odoleo zavodljivoj pesmi sirena. Zbog toga je bio nagrađen i njegova nevesta dobila je veo proziran i nežan poput morske pene, koji se potom pretvorio u čuvenu buransku čipku.

burano-italy-la-serenissima
MACORBO
Maleno ostrvo prepuno mačaka i vrednih ribara koji rado love rakove i gaje ih uz pomoć kaveza od trske. Prekriveno je mnogobrojnim vinogradima i poljima artičoke.

macorbo clcreative
SAN FRANČESKO DEL DEZERTO
Prepuno čempresa koji se lagano njišu pod toplim vetrom. Na njemu se nalazi franjevački samostan sa mnogo monaha u smeđim odorama. Prema legendi osnovao ga je Sveti Franjo. U njegovoj blizini su i veliko peščano ostrvo Sant Erazmo, na kome se često mogu ugledati starinski automobili i stanovnici koji lagano promiču na svojim biciklima, Lacareto Novo prepuno arheoloških tajni i priča o brodovima koji su tu u 18. veku bili zadržavani zbog kuge, kao i Čertoza sa tvrđavom Sant Andrea, iz koje se u davna vremena budno stražarilo da neprijatelj ne napadne Mletačku Republiku.

isole minori della laguna - Isola di San Francesco del Deserto
SEN MIKELE
Ostrvo na kome se nalazi venecijansko groblje. Ovo je veoma mirno i tiho mesto, sa prelepim portalom na ulazu i kolonadom u samom manastiru.

san mikele mentalfloss
MURANO
Čuveno po proizvodnji stakla, koje se na poseban način od starih vremena stvara duvajući kroz cevi. Jedno vreme su, da ne bi otkrili tajnu pravljenja prelepih figura, duvači bili maltene zatvorenici ostrva. I zaista, divne boje koje se prelivaju i preciznost u izradi i najsitnijih predmeta čine ovu tehniku zaista veličanstvenom.

murano nytimes   murano theoldreader

Južni deo lagune štiti Jadransko more koje je napravilo obalu nanoseći pesak sa pučine.
LIDO
Ovo ostrvo je zapravo veliki dugački peščani sprud koji se nalazi na samom ulasku u lagunu i sa njega se pruža predivan pogled na Veneciju. Na samom severnom kraju je San Nikolo, nekada opremljen velikim pomorskim utvrđenjem koji je čuvao Mletačku Republiku od napada sa mora i gde su se razapinjali lanci da bi se sprečilo uplovljavanje sumnjivih brodova. Ostrvo je nekada , tokom svog “zlatnog doba” bilo poznato po velelepnim vilama i hotelima od kojih je “Ekscelzior” početkom 20. veka bio najveći na svetu i imao imitaciju minareta. Danas je poznat po velikoj peščanoj plaži, luksuznim hotelima koji se nižu uz glavnu ulicu, koja se proteže duž celog ostrva, i od kojih je jedan bio mesto zbivanja čuvenog romana Tomasa Mana “Smrt u Veneciji”, kao i Venecijanskom filmskom festivalu koji se krajem leta održava svake godine.

lido italiandestinationweddings
SAN ĐORĐO MAĐORE
Maleno ostrvo, prekoputa srca Venecije, Trga Svetog Marka i rive Skjavone je prvo što ugledate kada s morske strane dolazite u ovaj predivan grad. Visoki toranj crkve i benediktinski manastir, koji se vide izdaleka, zamenili su nekadašnje vinograde. Mnoštvo čempresa prave mesto mira i spokoja izvan venecijanske vreve i gužve.

san djordjo beachcomberpete
ĐUDEKA
Ostrvo koje od venecijanske obale Dorsodura deli kanal Đudeka u obliku je ribe. Prepuno je mirisnog cveća i zelenih mediteranskih biljki. Nekada davno na njemu su živeli prognani, a danas je mirno ljupko naselje burne Venecije.

djudeka wikimedia
VENECIJA
I između svih ostrvaca najlepša od svih, Serenisima, Kraljica Jadrana, Nevesta mora, Grad mostova. Izrasla na peščanim sprudovima i 117 ostrva, ispresecana kanalima i povezana mostićima, grad gondola, duždeva, palata poznatih umetnika i raskošnih građevina koje podsećaju na Orijent, bogate istorije i umetnosti, ona predstavlja grad neponovljiv na celom svetu.
Svako ko dođe u Veneciju sa mora prvo se susretne sa rivom Skjavone, prepunom ekskluzivnih hotela, turista i prodavaca šarenih suvenira. Tamo gde je najveća gužva videćete prvu znamenitost na svom putu – Most uzdaha, mesto na kome su osuđenici poslednji put gledali svetlost dana kada su odlazili u tamnice. A potom put vodi na Trg svetog Marka sa istoimenom raskošnom crkvom, Duždevom palatom, velikim crvenim tornjem sa koga se vidi ceo grad, Pjacetom – popločanim trgom koji gleda na lagunu, granitnim stubovima Svetog Marka i Svetog Teodora kod kojih su se nekada održavala pogubljenja, elegantnim Prokurativama, lavovima izvajanim od crvenog veronskog kamena i mnoštvom golubova koji jedva čekaju da ih turisti hrane zrnevljem.

venecija trg svm
Ovaj deo Venecije, koji se zove San Marko, sa San Polom deli čuveni most Rijalto, prepun ljupkih prodavnica sa suvenirima od murano stakla i šarenim karnevalskim maskama. Sa njega se pruža pogled na raskošne palate pastelnih boja koje se naslanjaju na samu vodu kanala Grande. Tu je i čuvena pijaca Rijalto, na kojoj se i danas, baš kao i u srednjem veku, kupuje sveže povrće i riba i govori brzo kako samo Italijani umeju.

venecija rijalto
Veliki kanal zmijoliko deli Veneciju i na njemu se nalazi i most Akademija sa koga se pruža predivan pogled na Dorsaduro, bezbroj crnih gondola i veličanstvenu belu crkvu Santa Marija dela Salute, posebno očaravajuću kad se nađe u smiraju dana.

venecija smds
Venecija je takav grad koji možete da istražujete uvek kad se nađete u njoj, ali bi se uvek našao neki skriveni kutak koji bi vam promakao. Šarmantni trgovi sa starim crkvama, uličice isprekidane kanalima i mostovima, fenjeri na starim zgradama, između kojih su razapete žice na kojima se suši veš, ljupke terase prepune raznobojnog cveća – sve to čeka da bude otkriveno. A laguna se svakoga dana pomalo menja, svaki brod za nijansu promeni peščano dno i ono kao da opominje da bi ovaj predivni grad, koji počiva na hiljadama stoletnih stabala okamenjenih borova, mogao nestati. A bila bi šteta. Velika.

P.S. Slike su sa sajtova: wikimedia,italiandestinationweddings,clcreative,nytimes,theoldreader,beachcomberpete, in-venice,mentalfloss i Fejsbuk grupa: Italy augmented, The world i Italy – Landscape & art

venecija gr the world

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s