Zna li ti žena da nisi oženjen?

Priča se ovih dana da mi se stari drug oženio. Čuj, priča se. Bolje reći, šuška se. Neobično, i to vrlo, jer najčešće se sve to proslavlja uz šenlučenje, trubljenje kolone koju predvodi merdža koji se ne vidi od kičastog cvetnog polja po haubi i krovu i barjaka koji se vije na ponos nacije. Ništa od toga, čak ni 1.200 slika sa venčanja. Zabrinem se. Odlučim da ga pozovem i čestitam:
– Alo, prijatelju, čujem da si se oženio! Pa, čestitam!
– Otkud znaš?
– Pa, priča se.
– Eh, jebiga, nisam hteo da se zna.
– Što bre da se ne zna? Pa s kojom si se oženio pa kriješ?
– Ma, pusti, nešto bezveze.
– Pa što si se oženio ako je bezveze?
– Ma, baba mi otputovala, pa nije imao ko da mi kuva.
– …
Da, da, ni ja nisam verovala kad sam čula. Idealan razlog za ženidbu, zar ne? A onda sam se zapitala da li je samo on taj koji je nenormalan. Šta je sa mladom? Koji je njen razlog? Da pokaže svoje kuvarsko umeće? Ili da eventualno zapuši usta rodbini koja je već karakteriše kao baba devojku? Odličan potez. Ala im je pokazala…
Al’ ima toga još. Eh, čega sam se ja sve naslušala i nagledala… Neki su se ženili jer su im cimeri otkazivali sobu, pa jedino tako uspevali da nađu novog sustanara, ne bi li lakše delili troškove kirije, neki zato što su im se svi drugari iz društva poženili, pa više nisu imali s kim da se druže, jer kad žena prihapsi, onda si ćao, neki zato da dokažu da nisu najgori, a neki jer ih je cela familija pričepljivala: »Hoćemo unuče, hoćemo unuče!«, pa, ko vele, daj da ih poslušam, opako mi otkucava ovaj moj muški biološki časovnik.
Ipak, najčešći scenario bio je sledeći: godinama traje grande amore, onda nešto pukne i raziđu se. Momak u beskrajnom bolu i depresiji nađe prvog skota koji mu svuče pantalone i, obavezno misleći na staru ljubav, napravi novom dotičnom skotu dete. Dok se osvestio, već je u crkvi sa mladom koja, iako velika hrišćanka koja posti i redovno se pričešćuje, uredno stupa pred popa sa nabreklom venčanicom.
Da li ste primetili da u svim ovim pričama nedostaje samo jedno: ljubav? O, Bože, pa gde li je ona nestala…?!
I onda ide godinica po godinica. Probudi se tako svaki od gorepomenutih paćenika jedno jutro i otkrije da pored njega leži zadrigla žena koja posle trećeg porođaja više ni ne namerava da se pogleda u ogledalo. Pogleda u zarozanu i musavu decu, lom u kući i sluša je kako danima upada u dilemu da li joj je vrh Maca Diskrecija ili Atina Ferari ( ili Budimpešta Meklaren, kakogod). Hvala Bogu, ova druga izjavljuje nešto što nikako ne sme, pa se i ona konačno opredeljuje. Po stanu mu danonoćno vršlja njena rodbina. Kad dođu iz sela obično donesu svoju domaću rakiju, pa ga stalno nalivaju. Sad je rado uzima, tako otupi, pa mu svi dođu nekako čak i simpatični.
Ako poželi da se pobuni i nešto promeni, varate se ako mislite da će promeniti nešto u svojoj kući. O, ne, nema tu kapaciteta. Odlučiće da na lakši i interesantniji način naizgled olakša sebi život. Pokušaće da nađe zamenu za ženu.
Pošto mu je ova već dosadila jer tačno zna kako s njom sve ide od početka do kraja, red je da nađe neko novo meso. Biće sumnjivo ako počne da izlazi, a i žena će se buniti, pa onda mora da opali nešto nabrzaka. U skladu sa svojom pojavom zna da mu je i ponuda tanka, pa planira da na’vata još nekog skota, jer takvi mu idu od ruke. Bira svaku priliku koja mu se ponudi i nastupa sa tužnom i patetičnom životnom pričom kako mu se brak raspada, kako mu je žena jedna rospija koja mu danonoćno pije krv i kako je papir koji ih razvodi već otkucan, samo treba da izađe iz štampača. Koji se, naravno, pokvario.
Planira tako da navuče neku slepicu koja će možda i progutati ovu priču, da je zaskoči u svojim raspadnutim kolima između viška letvi parketa, koje su mu ostale od prošle godine i dečjih slinavih maramica. I onda će je istovariti ispred njene kuće i više joj se neće javiti. Ali, najvažnije je da dokaže da je pravi švaler i da već lakše može da podnese povratak zarozanoj ženi, deci i kući.
I tako svaki put kad rakija iz tazbine postane slaba u otupljivanju. Uvek ista priča, ponekad čak i sa završenim razvodom, i isti pokušaj, vremenom sve neuspešniji.
Pa kad baš zagusti, možda i neka ispod Plavog mosta. Šta ima veze, one ionako ništa ne pitaju, a neke izgledaju čak i bolje od njegove žene.
I sve tako do sedenja iza prodavnice sa lokalnim alkosima, sa kojima mu njegov život još izgleda i dobar. I sve tako dok jednog dana ne postane pijani deda koji se dere i poliva decu vodom ukoliko se igraju ispod njegovog prozora. Sve tako dok naljoskan ne počne da pada po ulici i skuplja ga komšiluk. Sve tako dok ne shvati da je protraćio život pored žene koju nikada nije voleo i da je mogao da pronađe neku drugu sa kojom bi bio iskreno srećan i zadovoljan čovek. I sve tako dok ne shvati da je sve moglo drugačije da je imao petlju i promenio u svom životu sve ono u čemu je bio nesrećan.

Eh, da je bilo pameti…

P.S. Naslov koji me je inspirisao na ovu priču našla sam na Tviteru.

Advertisements

18 thoughts on “Zna li ti žena da nisi oženjen?

  1. Au, ti ode u daleku budućnost sa ovim… do deda! Ja ovakve brakove nazivam brakovima iz “takotrebanja” i “takomoranja”. To je ono kad su sklopljeni jer to tako mora, treba i valja. Red je. Odličan tekst. Osim što švalere i pijane budale teško ubediti u ovakvo stanje stvari.

    Liked by 2 people

  2. Ja sad očekujem i drugu stranu medalje, njenu. Ovo je bilo odlično, ali će biti uobličeno, ako opišeš zašto se ona udala i šta je ona sve radila zbog radi nesrećnog braka i tako to 😉 Odličan tekst!

    Liked by 1 person

  3. Prepoznala sam u tvojoj priči neke ljude koji su se oženili na brzaka, pa se kaju lagano, a suviše su velike kukavice da nešto promene…Volim tvoje priče, baš su životne 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s