Uticaj porodičnog nasilja na životni put Mirka Topalovića

U poslednje vreme sve više čujem polemike da li je pametno tući decu ili ne. Neki se zalažu bar za ćušku ili štipanje, neki ne dozvoljavaju ni to. Lako je meni, kazaće neki, nemam dete, pa ne moram ni da brinem hoće li me mališan prijaviti ako pohisterišem, pa ga opaučim. Ali, mnogo je onih koji se pitaju kako vaspitavati dete, a ne pogrešiti. Možda ja, ovako objektivna, imam pravi primer za rešenje problema.

Zamislimo lik Mirka Topalovića, mladića radoznalog, naivnog i nadasve nesigurnog. Željan je da uči porodičan grobarski posao, ali mu ne ide. Željan je da voli, a bira Kristinu koja hoće da bude sa svima, a od njega „beži kao da je šugav”. Želi da se poveri prijatelju, ali mu on preotima verenicu.

Možemo sebi postaviti pitanje u čemu to Mirko greši kojeg god životnog polja da se dotakne. Krenućemo od početka. Mirko živi u porodici u kojoj nema žena, već „kako koja rodi muško dete, vene i svene kao cvet”, na osnovu čega možemo da zaključimo da mu nedostaje nežnost i ljubav majke. U kući je gledao neobične odnose muških članova porodice, pre svega kako svaki otac tuče i ponižava svog sina, iz generacije u generaciju. Setimo se samo kada deda Aksentije izudara sina Milutina letvom ili kada se isti sa svojim ocem Maksimilijanom podsmeva Lakiju kako će ga sledećeg jutra u dvoboju „Bili ubiti kao zeca”. Iz ovoga možemo zaključiti da je to normalno stanje stvari u kući Topalovića.

Laki bez prestanka tuče i ponižava Mirka. Optužuje ga da je nesposoban jer ne ume da izmeri pokojnika, nezadovoljan je njegovim izborom devojke i podsmeva mu se jer hoće da se ženi. Zapravo, Laki nikako ne da Mirku da postane normalan, zreo čovek. On iz revolta počinje da krade, prvo automobil, a kasnije i novac iz kuće.

Da li kao posledica emocionalne nestabilnosti ili navike da bude ponižavan, Mirko bira laku devojku. I ona ga vređa i odbija, ali njega kao da to još više privlači. Ne ume da prepozna ni iskrene prijatelje, pa ne shvata da je Đenka Đavo sve samo ne osoba koju bi trebalo odabrati za kuma.

Godine kažnjavanja, ponižavanja i omalovažavanja stvoriće od Mirka agresivca i ubicu.

Okidač za njegovu histeriju biće trenutak kada zatekne kuma i verenicu na obali jezera. Tada će se preobraziti i ubiti Kristinu. Nakon toga postaće novi čovek koji će se postaviti kao lider porodice u osveti Biliju Pitonu i smisliće plan kako da mu zapale kuću, a usput pobiti ceo puk policije.

Postavlja se pitanje da li je ovaj Mirkov sunovrat mogao da se izbegne. Da je Laki bio bolji otac, da je naučio od svog oca da bude strpljiv i pažljiv, možda bi i sam bio takav. Da je Laki više razgovarao sa Mirkom, pružao mu podršku i učio da je nasilje nešto što je nedopustivo i da ga ne sme biti ni među roditeljima i decom, ni među vršnjacima, možda nikada ne bi došlo do fatalnog završetka. Da se više bavio njegovim problemima, možda ni Mirkovi izbori ne bi bili pogrešni i ne bi bio žrtva loše procene ljudi.

Znači, roditelji, moguće je napraviti od deteta nešto normalno. Ako ga ne budete ugnjetavali, tukli, omalovažavali i zanemarivali, nećete ga gurnuti sa ivice da postane delikvent, kriminalac ili ubica. A svaki put kad vas ruka zasvrbi da ga opalite, setite se da to može dovesti do fatalnih posledica, pa, ako nemate ništa protiv, neće jednog dana zadaviti izabranicu jer se nije ponašala kako on želi.

Roditelji, zapitajte se šta sve možete da uradite, pa napravite podvig da ne stvorite od svog deteta jednog  Mirka Topalovića…

Advertisements

One thought on “Uticaj porodičnog nasilja na životni put Mirka Topalovića

  1. Zapravo postoji način, postoji nešto što se zove pozitivno roditeljstvo i neki drugi vidovi kazne. Postoji i razumevanje. Ali to je cela jedna nauka… Mislim da je ljudima lakše opaliti nego naučiti. Tema za dugačko i široko razmatranje…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s